Відсутність ефективного та прозорого ринку землі не сприяє відновленню ґрунтів

Відсутність ефективного та прозорого ринку землі не сприяє відновленню ґрунтів

Генеральний директор Української аграрної конфедерації Павло Коваль  взяв участь у програмі  «Київ-LIVE», що на телеканалі ТРК «Київ».

Йшлося про  актуальну  проблему: «Чому вмирають українські ґрунти?»  На думку Павла Коваля, питання якості землі – багатосистемне. З 2011 року  процес зниження якості чорноземів дещо уповільнився і на сьогодні Україна втрачає 130 кг гумусу на 1 га. До цього призвели декілька факторів. Зокрема, різкі кліматичні зміни, які перетворюють наш південний степ на напівпустелю. За словами Павла Коваля, в Україні близько 15 млн га – а це третина  із наявних майже 42 млн га – підлягають зрошенню й на державному рівні потрібна ефективна інвестиційна програма із впровадження зрошувальних систем.

Аграріям також необхідно змінювати систему землеробства, за якої відбувається природне відтворення чорнозему.  До слова, 33% світових запасів чорнозему – це українські землі, які почали втрачати запаси гумусу ще за радянських часів, коли рівень інтенсифікації аграрного виробництва був найвищим. На жаль, Україна за останні десятиріччя вже втратила 0,1% гумусу. На перший погляд цифра не значна, але це можна буде відтворити лише протягом 100 років раціонального використання земель. Загалом, відсутність ефективного та прозорого ринку землі не сприяє відновленню ґрунтів, – переконаний Павло Коваль.

Джерело: УАК

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vidsutnist-efektyvnoho-ta-prozoroho-rynku-zemli-ne-spryyaye-vidnovlennyu-gruntiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати