Tempo950x100

Tempo300x100

Відсутність підтримки фермерів в Україні призводить до скорочення посівних площ

Відсутність підтримки фермерів в Україні призводить до скорочення посівних площ

Таку думку висловив директора Асоціації фермерів і приватних землевласників України Михайло Данкевич, передає ГолосUA.

«Немає реальної підтримки фермерів з боку держави, і люди дивляться тільки на прибутковість – у тій же сої, соняшнику рентабельність вище, ось і засівають ними поля», – зазначив експерт.

За його словами, до скорочення посівних площ під зерновими в Україні призводить падіння цін на культури на світових ринках, а в останні роки ще й скорочення державної підтримки сільського господарства з боку уряду – зокрема, скасування спецрежиму ПДВ для аграріїв.

Як пояснив М. Данкевич, навіть та мізерна допомога, яку змогла виділити держава на підтримку фермерів в Україні у 2017 році, не змогла вступити вчасно перед стартом посівної кампанії. У той час аграрії потребували коштів для закупівлі насіння, міндобрив і техніки, а надійшла допомога тільки зараз, коли вони і без того вже отримали гроші від продажу першого врожаю.

При цьому він уточнив, що справжні фермери все-таки дотримуються сівозміни і розумно користуються мінеральними добривами, тоді як чимало підприємців засівають поля «агресивними» культурами і гублять землю, намагаючись вичавити з неї максимум за кілька років.

Нагадаємо, за п’ять років втрачено близько 12% посівних площ зернових в Україні. Експерти вже прогнозують падіння врожаю зерна та його експорту в порівнянні з минулим сезоном.

 

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vidsutnist-pidtrymky-fermeriv-v-ukrayini-pryzvodyt-do-skorochennya-posivnyh-ploshch
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати