Tempo950x100

Tempo300x100

Вітамінний штурм: що вирощують українські фермери

Вітамінний штурм: що вирощують українські фермери

Нині в Україні фермерами все частіше стають і молодь, і навіть колишні топ-менеджери компаній. І вирощують вони незвичайні овочі, ягоди, зелень і спеції, популярні зараз серед жителів великих міст. Mind пише про чотири агрокультури, які з недавніх пір вирощують українські фермери.

Вирощування лохини стало одним з останніх трендів плодового-ягідних господарств в Україні. Ягода порівняно довго зберігається – до тижня, і добре піддається заморожуванню – не надто страждають зовнішній вигляд і смакові якості, як, наприклад, у полуниці. Минулого року в Україні зібрали понад 1300 тонн цієї ягоди – майже на 25% більше, ніж позаминулого. Великі площі посадки ягоди у Житомирський, Волинській і Київській областях. Понад 85% лохини українського виробництва йде на експорт  – до Нідерландів, Польщі, Австрії і Великобританії, а також у Білорусь.

За останні п’ять років в Україні потроїлися площі, відведені під вирощування спаржі. Минулого року Україна зібрала близько 120–150 тонн аспарагуса. Невеликі партії цього продукту поставляють до ресторанів і фермерських магазинів. Втім, основні покупці – мережі супермаркетів. Спаржа, вирощена в Україні, вдвічі дешевша за імпортну. 450 г імпортної спаржі у роздробі продають за 170 грн, кілограм вирощеної в Україні коштує 180 грн.

Мікрогрін – це молоді паростки рослин віком від 7 до 14 днів. Пророщують зазвичай люцерну, броколі, соняшник, горошок, цибулю, гірчицю, руколу тощо. Експерти навіть приблизно не можуть підрахувати обсяги ринку, оскільки він новий й нішевий для України. Замовляють зазвичай мережі супермаркетів і ресторани – переважно для прикраси страв. Вартість пророщених рослин – від 25 до 40 грн за 50-грамову упаковку.

Минулого року майже три десятка фермерських господарств Херсонської області в якості експерименту висадили Crocus Sativa. З цієї рослини роблять найдорожчу в світі спецію – шафран. Спецію маленькими партіями в основному купують кондитерські та ресторани Києва, Харкова і Львова. В Україні фермери продавали шафран по $5 за грам. Шафран, вирощений у ЄС, коштує 12–15 євро/г, в Ірані та Індії, де збирають квітки масово, – $1,5–2 за грам. Але вартість спеції вищої якості може досягати і $65 за грам.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vitaminnyj-shturm-shcho-vyroshchuyut-ukrayinski-fermery
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати