Tempo950x100

Tempo300x100

Вітчизняне виноробство занепадає

Вітчизняне виноробство занепадає

Як наслідок – площі під виноградниками стрімко скорочуються та складають на сьогодні 44 тисячі гектарів, що у чотири рази менше, порівняно з 1990 роком. Сьогодні виноградно-виноробна галузь переживає найскладніший період за всю свою історію. про це повідомляє прес-служба корпорації «Укрвинпром».

“Виноградно-виноробна галузь, яка в провідних європейських країнах вважається локомотивом економіки, в Україні зазнає занепаду. Попри це сьогодні експортний потенціал українських вин можна оцінювати як потужний. За даними Державної служби статистики України у 2017 році українські вина експортувалися до таких країн: Росія, Азербайджан, Казахстан, Білорусь, Грузія, Китай, Ізраїль, Монголія, Туреччина, США, Австралія тощо. При цьому, географія експорту виноробної продукції в 2017 році практично не відрізнялася від 2016 року”, – зазначає Володимир Кучеренко, генеральний директор корпорації «Укрвинпром».

Надалі для виноробів залишається актуальним спрощення переліку документів для отримання атестату виробництва, на підставі якого суб’єкту господарювання видається ліцензія. На сьогодні цей перелік складає біля 150 позицій.

“Галузь потребує закладки нових насаджень та доведення обсягів виробництва винограду до рівня потреб населення та виноробства, аби не імпортувати його. Крім того, непосильним для підприємств сьогодні є незбалансована акцизна політика, адже не встигли виробники звикнути до нового акцизу на алкогольні напої, як починаються дискусії щодо його чергового підвищення. Натомість послаблення акцизної політики та її прогнозованість в перспективі, із збільшенням об’ємів виробництва та продажу, могли б принести більші відрахування до бюджету”, – підкреслює Володимир Кучеренко.

“Однозначно необхідно скасувати невмотивовану, економічно необґрунтовану індексацію земель сільськогосподарського призначення та переглянути ставки земельного податку під багаторічними насадженнями, до яких відносяться виноградники, шляхом зменшення податку. Крім того, необхідно застосовувати пільгові ставки до періоду їх плодоношення, адже виноград плодоносить лише на 4-й рік, а це означає довготривале і ризиковане капіталовкладення”, – наголошує Володимир Кучеренко.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vitchyznyane-vynorobstvo-zanepadaye
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати