Tempo950x100

Tempo300x100

Вітчизняні аграрії нарощують площі під лохиною

Вітчизняні аграрії нарощують площі під лохиною

Про це проекту  EastFruit повідомив  заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН України Олександр Ярещенко. Тільки в 2018 році в Україні, за його власними оцінками, закладено не менше 700 гектарів нових плантацій лохини. Це означає, що загальна площа під вказаною ягодою виросла відразу на 44% за один рік.

На думку Олександра Ярещенка, загальна площа під лохиною в ​​Україні на даний момент становить не менше 2100 гектарів. У 2017 році площа під цією ягодою зросла на 485 гектарів, в 2016 році – на 280 гектарів, а в 2015 році – на 100 гектарів. Таким чином можна простежити чітку тенденцію збільшення темпів зростання площ під лохиною в ​​Україні. Крім того, такі темпи розширення плантацій ставлять Україну в ряд світових лідерів за темпами закладки нових плантацій вказаної культури.

За власними оцінками аналітиків EastFruit, в 2019 році інтерес до закладки нових плантацій лохини в Україні продовжує зростати, що може привести до розширенню площі ще на 800-900 гектарів за рік. Таким чином до кінця 2019 року плантації лохини в країні можуть досягти 3 тис. га. А це, в свою чергу означає, що вже в 2021 році, Україна змушена буде різко наростити експорт лохини, тому що плантації, закладені в 2018-19 роках, почнуть давати перші врожаї.

За оцінками Андрія Ярмака, економіста інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО), Україна з 2019 року щорічно нарощуватиме експорт свіжої лохини приблизно на 1 тис. тонн. Однак якщо оцінки темпів розширення плантацій вірні, то з 2021 року темпи зростання експорту можуть істотно прискоритися. В цілому, за оцінками експерта ФАО, виручка України від експорту лохини до 2025 року може перевищити $ 60 млн, навіть з урахуванням перспективи зниження цін на цю ягоду на світовому ринку. При цьому для прогнозування використовувався досить консервативний сценарій розширення площі і середньої урожайності.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vitchyznyani-ahrariyi-naroshchuyut-ploshchi-pid-lohynoyu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати