Tempo950x100

Tempo300x100

Вітчизняні фермери вдвічі більше страхують свій урожай

Вітчизняні фермери вдвічі більше страхують свій урожай

«Система сільськогосподарського страхування – один з найбільш ефективних інструментів для стабілізації та гарантованості доходів агровиробників, який відповідає сучасним вимогам «зеленого кошика» Світової організації торгівлі. Тож функціонування повноцінної системи агрострахування, в тому числі з державною підтримкою, є одним із стратегічних напрямків розвитку АПК», – зазначила заступник міністра АПК Олена Ковальова.

За інформацією Нацкомфінпослуг ринок агрострахування у 2017 році продемонстрував позитивну динаміку розвитку. Зокрема, протягом 2017 було укладено 15984 договорів страхування сільськогосподарської продукції, що на 48,6% або на 5230 більше ніж у 2016 році. При цьому страховики отримали від агровиробників страхових платежів у розмірі 271,2 млн грн, що на 21,4% або на 47,8 млн грн більше ніж у 2016 році. Загальний розмір відповідальності страховиків за договорами страхування сільськогосподарської продукції на кінець 2017 року становив 7,7 млрд грн, що на 9,1% більше ніж на кінець 2016 року.
Протягом 2017 року страховиками було врегульовано 269 страхових випадків, за якими загальний розмір страхових відшкодувань становив 95,4 млн грн, що на 457,9% або на 78,3 млн грн більше ніж у 2016 році. При цьому 94,3% страхових відшкодувань або 90 млн грн було здійснено за рахунок міжнародних перестраховиків.
Разом з тим у загальній структурі страхового ринку питома вага агрострахування складає лише 0,6%.

«Все більше число країн розглядає страхування сільгоспрослин і тварин в якості важливого інструменту управління ризиками, а субсидії, які надають неринковий вплив на виробництво, скасовуються. Тому очікується, що в майбутньому умовам агрострахування в правилах СОТ буде приділятися більше уваги», – підкреслив член Нацкомфінпослуг Олександр Залєтов.

«Агросектор в Україні – одна з найбільш динамічно розвинених і привабливих для інвесторів галузей національної економіки. Вітчизняні аграрні підприємства мають величезний потенціал для розвитку. Тому, тема аграрного страхування, враховуючи підвищені ризики даного бізнесу, повинна бути однією з основних у аграріїв при плануванні розвитку їх бізнесу. Адже без використання інструментарію агрострахування важко розвивати власні підприємства та керувати стратегією розвитку», – зазначив директор з інновацій та розвитку “Аграрної Агенції АГРОС”,  експерт страхового ринку Володимир Юдін.

За його словами,  кліматичні зміни на земній кулі, що торкнулися і нашу країну, призвели до того, що сільське господарство  все частіше стикається з погодними ризиками, такими як  засуха або ж, навпаки, безжальні на своєму шляху небувалі норми опадів, град.  Погода залишає селян без врожаю, а значить і можливості  подальшого планування розвитку бізнесу, розрахунку з кредиторами і найманими працівниками.

«Зміна клімату ще більше підштовхує аграріїв замислитися над інструментами попередження наслідків для власної справи. Захиститися від впливу можливих погодних ризиків, тим самим створивши собі певну подушку безпеки,  в Україні фермеру успішно допоможе агрострахування. Сьогодні в портфелях українських страховиків існує чимало продуктів, які вони пропонують своїм клієнтам.
Не за горами збирання врожаю, в ході якого можливі будь-які примхи природи – і град, і затяжні зливи, і засуха, і інші перешкоджаючи моменти. Саме тому про страхування свого врожаю слід подумати вже сьогодні», – підкреслив Володимир Юдін.

За його словами, “Аграрна Агенція АГРОС”,  пропонує своїм клієнтам повний комплекс консультаційних послуг ще на етапі укладання договору, а висококваліфіковані фахівці компанії запропонують аграрію умови саме тих страховиків, які підходять саме для його бізнесу.

 

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vitchyznyani-fermery-vdvichi-bilshe-strahuyut-svij-urozhaj
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати