Tempo950x100

Tempo300x100

Вітчизняні фермери згортають виробництво картоплі

Вітчизняні фермери згортають виробництво картоплі

Таку думку в ефірі AgroFM висловив Ігор Завадський, генеральний директор компанії «Солана Україна», пише agroday.com.ua.

«Цифри переписують з року в рік, говорячи, що основне виробництво забезпечує приватний сектор. Проте села у нас вимирають – на Хмельниччині, на Чернігівщині, на Вінничині, інших регіонах. Звідки може взятися 22,5 млн тонн? А якщо згадати втрачені території?» — констатує Завадський.

Конкретну цифру загальноукраїнського виробництва фахівець називати не береться. Проте говорить, що всього Україні потрібно 5-6 млн тонн картоплі – і це з посадковим матеріалом.

Деяку частину цього врожаю забезпечує промисловий сегмент. Проте площі, зайняті під комерційним вирощуванням картоплі — незначні, в межах 40-42 тис. га. Та й то враховуючи дрібних фермерів — тих, хто вирощує 10-20 га.

Раніше площа промислових плантацій знаходилася на рівні 60 тис. га. Багато хто згортає виробництво. «І це правильно, — вважає Завадський. — Якщо у вас роками нічого не виходить, скоріш за все, треба просто зупинити виробництво картоплі. Декому – змінитися самому і відійти від думки, що ринок з’їсть усе. Забудьте про це. Ринок потребує якісної продукції».

Саме якісні бульби зараз шукає кожен менеджер з закупок кожної торговельної мережі. Саме такої продукції зараз вимагає споживач. А отримуючи низькоякісну — попросту переходить на крупи та макарони.

Як результат, середньостатистичний українець з’їдає картоплі все менше – навіть менше, ніж європейці, підсумував Завадський.

Нагадаємо, цьогоріч картопляний сезон виявився провальним для перекупників. За рік бульба подешевшала на 30%.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vitchyznyani-fermery-zhortayut-vyrobnyctvo-kartopli
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати