Tempo950x100

Tempo300x100

Вітчизняні свинарі працюють «в нуль», а то й «в мінус»

Вітчизняні свинарі працюють «в нуль», а то й «в мінус»

Згідно з даними Асоціації «Свинарі України», її середній показник по країні дорівнює 37-41 грн/кг. А ціна кілограму живця, яка опустилася нижче 40 грн/кг означає, що свинарі працюють «в нуль», або й у збиток.

Думками щодо ситуації на ринку поділився директор господарства-учасника АСУ, — ТзОВ «Росан-Агро», (Львівщина) Сергій Мамчич:

«Дійсно, нині ситуація на ринку склалася не дуже добра і з огляду на ціни продажів свиней, і на собівартість виробництва. Остання залежить від низки чинників: вертикальна інтеграція, залучення кредитних коштів, інвестицію у соціальну сферу, географічне розташування, специфіка регіону (на Західній України вища щільність господарств, від того і більша конкуренція) тощо.

У середньому, 40-42 грн/кг (з ПДВ) — та «межа», коли господарство працює «в нуль», або має незначні прибутки. Коли цей рівень опускається нижче, — до 39-40 грн/кг, — виробник майже нічого не заробляє, а то й взагалі працює у збиток.

Є пояснення такій ситуації:

    По-перше здороження енергоресурсів. І це йдеться про електроенергію, оскільки наше господарство майже відмовилося від газу, який обійшовся б ще дорожче.
    Швидке зростання рівня заробітної плати. Це особливо характерно для західного регіону, адже тут трудова міграція активніша ніж у решті областей країни. «Росан-Агро» знаходиться неподалік Львова, де одна з найвищих цін на робочу силу, особливо послуги фахівців.
    Вищі ціни на фураж. Нині Україна виробляє багато зернових, потужності країни щодо експорту значно зросли. Відтак, через контракти маємо ціни на фураж на рівні європейських.
    Крім того, в Україні вартість грошей вища у 4-5 разів, а інвестицій без дотацій — на 30%.

Наприклад, наше господарство працює у закритому циклі (власне батьківське стадо, свинки F1, вирощує поросят), маємо і комбікормове виробництво, м’ясокомбінат. Та, якщо, приміром, візьмемо комплекс, який працює з 1998-го, а це понад 20 років, відкласти кошти для інвестицій у розвиток та покращення практично неможливо! Доступу до адекватних кредитів взагалі нема… Тому, доводиться констатувати, що ситуація у свинарстві нині дійсно складна».

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vitchyznyani-svynari-pracyuyut-v-nul-a-to-j-v-minus
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати