Tempo950x100

Tempo300x100

Вітчизняні винахідники створили для аграріїв аналізатор ґрунту на базі мікролазеру

Вітчизняні винахідники створили для аграріїв аналізатор ґрунту на базі мікролазеру

Основні плюси: можливість роботи в польових умовах, вартість нижче зарубіжних аналогів, швидкодія. Aggeek дізнався у CEO проекту Сергія Щукіна про перші успіхи компанії і плани на майбутнє.

За словами Сергія, ідея, як і проблема зі створення такого аналізатора, прийшли від вчених аграрної академії наук України. А саме – інституту “електрифікації та механізації сільського господарства” НААН України. Необхідно було знайти ефективне рішення для контролю складу ґрунтів і створення відповідної карти.

Вирішення цієї проблеми і стало основною мотивацією.

“Через сільськогосподарської активності і постійного удобрення полів, нині хімічний склад грунту невідомий локально. Це призводить до зайвої або недостатнього удобрення. Так чи інакше, в результаті втрачаються великі кошти”, – говорить Сергій.

Цільова аудиторія проекту – аграрні підприємства, які націлені на інновації та прагнуть оптимізувати свої витрати.

“Аграріям аналізатор дозволить істотно економити витрати на добрива. Стане можливим smart-добриво: внесення лише тих елементів і в тій концентрації, які дійсно необхідні ґрунту в даній локації. Тепер буде можливо визначати склад ґрунту без необхідності залучення лабораторії”, – акцентує Щукін.

До слова, український прилад може стати в нагоді і екологам, адже дозволяє проводити екологічний контроль полів, визначаючи наявність важких металів або радіоактивних речовин.

Над проектом працює команда вчених з різних науково-дослідних інститутів. З Міжнародного центру “Інститут прикладної оптики” НАН України – три людини. Це і сам СЕО Сергій Щукін, і два розробника – Руслан Лимаренко (відповідає за частину програмного забезпечення), Сергій Фролов (за ним “залізо”). Також в команді є представник Національного наукового центру “Інститут механізації та електрифікації сільського господарства” НААН України. Це Леонтій Литвинюк – третій розробник в команді.

З таким бекграундом у команди є досвід, компетенція і експертиза для реалізації проекту.

Аналізатор працює на технології лазерної спектроскопії (LIBS): коли лазерний імпульс фокусується на зразку (в даному випадку це грунт), активується лазерна плазма, яка містить всю інформацію про хімічний склад. Далі ця інформація передається на спектрометр і обробляється програмним забезпеченням.

“Ми отримуємо спектр характеристик грунту і всю інформацію про її хімічний склад в даній точці. Сама технологія не унікальна, проте до нас її НЕ застосовують у портативному аналізаторі для грунтів. Прямих конкурентів Soil Lines ми не знайшли”, – говорить Сергій.

В результаті стартап надає якісну і кількісну інформацію про хімічний склад грунту і дозволяє удобрювати грунт тими елементами, які необхідні. Тобто розроблений прилад дозволить аграріям істотно зменшити витрати на добрива і одночасно підвищити врожайність.
Головні переваги такого аналізатора:

    Універсальність. Можливо визначення всіх хімічних елементів і їх концентрацій на місці, в польових умовах, без попередньої підготовки грунту.
    Вартість. Аналізатор базується на власних розробках. Український мікролазер виграє у зарубіжних аналогів: його характеристики краще, а вартість – нижче.
    Ефективність. Прилад працює швидко, що дозволяє сканувати всю площу поля і створити детальну карту оброблюваних земель.

Купити його поки що не можна. Проведена серія дослідів, експериментів зі зразками ґрунту для визначення якісного і кількісного хімічного складу, створена відповідна база даних і програмне забезпечення. Готовий стаціонарний прототип.

Зараз команда працює над створенням MVP (minimum viable product) – повноцінного робочого портативного варіанту, для чого шукають інвестиції. 22 травня стартап закінчив инкубационную програму в бізнес-інкубаторі YEP.

У розробки хороші перспективи для подальшого розвитку.

Наприклад, аналізатор можна інтегрувати в сільськогосподарський транспорт і системи автоматичної подачі добрив. Разом з іншими датчиками він зможе надати аграріям повну інформацію про стан грунту.

“У нас план такий: створити портативний продукт, для цього залучити інвестиції, провести польові випробування і запустити рішення в Україні. Далі будемо масштабироваться глобально. Також плануємо інтегрувати аналізатор з с / г технікою для одночасної роботи транспорту і сканування поля”, – ділиться Сергій.

Джерело: Національний промисловий портал

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vitchyznyani-vynahidnyky-stvoryly-dlya-ahrariyiv-analizator-gruntu-na-bazi-mikrolazeru
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати