Tempo950x100

Tempo300x100

Вітчизняні яблука можуть поступово витіснити польські з Європейського ринку

Вітчизняні яблука можуть поступово витіснити польські з Європейського ринку

Вони вважають, українські виробники яблук можуть поступово витісняти їх з Європейського ринку, повідомляє Інфо-Шувар.

«Україна інтенсивно збільшує обсяги виробництва яблука, а садівники працюють над підвищенням якості та дієвим просуванням свої продукції на ринку, сподіваючись потіснити на ринку своїх конкурентів з Польщі та Італії» – пише портал sadyogrody.pl.

“Через суттєве зниження врожаю, попит на польську продукцію мав би стрімко зростати, проте цього не відбулося саме через українське яблуко”, – зазначив в інтерв’ю sadyogrody.pl Міхал Лачович, президент групи виробників La Sad.

Втім, далеко не всі фахівці погоджуються з такою думкою. Мирослав Малішевський, президент Спілки садівників Польщі, не вірить у те, що українська продукція зможе потіснити польську і зазначає що головним ринком збуту для українського яблука є Схід та пострадянські країни.

“Логічним ринком збуту для України є Схід, а не Захід. Україна може експортувати продукцію до Росії, оскільки не підпадає під дію ембарго. Також, українська продукція охоплює все більше пострадянських ринків. Я не вірю в те, що українське яблуко може потіснити на ринку польське”, – розповів пан Малішевський журналістам sadyogrody.pl.

Насправді Україна також знаходиться серед країн, по відношенню до яких Росія ввела ембарго ще в 2014 році. До вересня 2015 року українське та польське яблуко потрапляло в Росію через Крим, але після введення блокади цей канал поставок припинив існування і Білорусь стала головним офіційним зовнішнім ринком збуту для яблука з України та Польщі. В новостворених умовах, виробники обох країн замислились над пошуком альтернативних зовнішніх каналів поставок: Польща почала збільшувати експорт в напрямку країн Західної Європи та Африки, Україна теж почала задивлятись в бік ЄС. Втім, слід зазначити, що експорт яблук в обох країнах і до сих пір суттєво залежить від попиту в країнах СНД.

«Україна вже не перший рік робить спроби вийти на ринок ЄС зі своїм яблуком. Ще рік тому це було переважно промислове органічне яблуко для виробництва соків. Цього року ми суттєво збільшили експорт сировини в ЄС і зробили перші спроби вийти з десертним яблуком на ринок досить вимогливих європейських країн: Скандинавії та Великобританії. Не все йде гладко, але ж ніхто й не очікував, що знайомство з новим ринком буде легким. Я впевнена, що наступні кілька років Україна буде намагатись завойовувати ринок ЄС, тому що без експорту український яблучний бізнес не зможе існувати, а ринок Росії лишається офіційно закритим для нас. Але в найближчий перспективі ми навряд чи створимо суттєву конкуренцію для польських садівників в ЄС. В нас ще досить мало господарств, які мають відповідні сертифікатами і ще менше тих, хто розуміє сам процес експорту в цей регіон”, – коментує ситуацію Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи.

Нагадаємо, Польща лишається найбільшим виробником яблук в країнах ЄС, за сприятливий погодних умов ця країна може збирати майже 4 млн. тон яблук. Для порівняння, в сусідній Україні щороку збирають 1,0-1,2 млн. тон яблук, це дорівнює річному обсягу експорту польського яблука. Майже 600 тис. тонн яблука Польща експортує в країни СНД, Білорусь займає левову частку в структурі експорту. Річний обсяг експорту яблука з України складає 10 -18 тис. тон, більшість яблука ми теж відправляємо в Білорусь.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vitchyznyani-yabluka-mozhut-postupovo-vytisnyty-polski-z-yevropejskoho-rynku
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати