Tempo950x100

Tempo300x100

Внесок для участі в аукціонах з оренди землі планують підвищити в 10 разів

Внесок для участі в аукціонах з оренди землі планують підвищити в 10 разів

Як повідомив голова парламентського підкомітету з питань земельних відносин Олег Кулініч, відповідний проект закону “Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення і розвитку сімейних фермерських господарств та припинення корупційних зловживань у сфері розпорядження землями державної та комунальної власності” (№7060) аграрний комітет підтримав на засіданні в середу, пише Інтерфакс-Україна.

О.Кулініч зазначив, що наразі гарантійний внесок для участі в земельних аукціонах становить 5% від річної орендної плати. Він уточнив, що такий розмір внеску дає змогу брати участь в аукціоні особам, які свідомо мають намір його зірвати й не допустити передання в оренду певної ділянки землі, в якій вони зацікавлені. Отже, результати майже чверті аукціонів анулюються, стверджує народний депутат.

Він також повідомив, що крім цього проект закону передбачає зменшення розміру земельної ділянки, яку можна безкоштовно приватизувати для ведення особистого господарства – з 2 га до 1 га. Крім того, документ забороняє протягом семи років змінювати цільове призначення землі, яку держава безкоштовно передала для особистого користування.

Законопроект також визначає перелік осіб, які мають право на безкоштовну приватизацію землі для ведення особистого господарства, – це учасники бойових дій і працівники соціальної сфери села.

За словами О.Кулініча, законопроект також передбачає, що 50% земель сільськогосподарського призначення, права на оренду яких продаються через аукціони, мають передаватися в оренду тим особам, які планують створення і розвиток фермерських господарств.

Як повідомлялося, група народних депутатів України 4 вересня цього року зареєструвала у Верховній Раді законопроект, який скасовує безкоштовну приватизацію землі сільськогосподарського призначення для ведення особистого господарства, а натомість вводить аукціони з передання земельних ділянок в оренду з правом викупу.

Право безкоштовної приватизації земель для ведення особистого господарства автори законопроекту пропонують залишити за працівниками соціальної сфери, які працюють у сільській місцевості, ветеранами війни та власниками будівель, розташованих на земельній ділянці. При цьому документ дозволяє для ведення городництва поза аукціонами передавати в оренду не більше ніж 0,6 га землі.

Згідно з чинним законодавством, кожен громадянин України має право безкоштовно отримати від держави або територіальної громади до 2 га землі сільськогосподарського призначення для ведення особистого господарства.

Наразі в державній власності перебувають 10,4 млн га землі, з яких 2,5 млн га – у запасі, 3,2 млн га – у власності державних підприємств і організацій, решта – в оренді.

 

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vnesok-dlya-uchasti-v-aukcionah-z-orendy-zemli-planuyut-pidvyshchyty-v-10-raziv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати