Врожаї ГМО рослин б’ють всі рекорди

Врожаї ГМО рослин б’ють всі рекорди

Про це пише Соцпортал.

Генетична модифікація допомогла американським вченим виростити тютюнові кущі рекордних розмірів. В майбутньому технологія дозволить виробляти рекордні врожаї картоплі та сої навіть у посушливих регіонах. Однак експериментальною методикою буде непросто отримати схвалення регуляторів.

Щорічно знижена ефективність фотосинтезу призводить до скорочення врожайності по всьому світу.

При нормальних показниках поля виробляли значно більше продукції — лише на середньому заході США вони змогли б додатково прогодувати майже 200 млн чоловік.

Зростанню перешкоджає фотодихання — виділення вуглекислого газу і поглинання кисню через особливості роботи ферменту РуБісКО. В результаті цього збою ефективність фотосинтезу знижується і рослина виробляє менше врожаю особливо в умовах теплого клімату. Так, із-за цього феномену потенціал росту пшениці і рису скорочується на 20-50%.

“Фотодихання — це антифотосинтез. Процес позбавляє рослину енергії і ресурсів, необхідних для посиленого зростання”, — пояснює автор дослідження, молекулярний біолог Пол Саус.

Група дослідників з Іллінойського університету в Урбана-Шампейні (США) знайшла спосіб відновити баланс і підвищити врожайність. Експериментальну технологію вони випробували на тютюні. За допомогою генетичної модифікації вони трансформували ДНК рослини, доповнивши її генами гарбуза і одноклітинних морських водоростей. У тепличних умовах ГМО-тютюн почав виробляти на 25% більше врожаю.

Біологи припустили, що ефективність підвищиться ще більше в польових умовах. Як повідомляє MIT Technology Review, ще ніхто не проводив подібні випробування поза лабораторного середовища.

В результаті на відкритому повітрі обсяг врожаю виріс на 20%, а в деяких випадках досягав рекордних 40%. Висота куща збільшилася, а разом з нею зросла і маса листя. Результати дослідження опубліковані в журналі Science.

Тютюн часто використовують при проведенні біологічних експериментів, однак у їжу ця рослина не вживається. Вчені планують випробувати технологію на прикладі інших видів. Найближчим часом вони застосують методику для підвищення врожайності сої, квасолі, картоплі, рису, томатів і баклажанів.

Біологи сподіваються, що в майбутньому до результатів їх розробок отримають доступ дрібні фермерські господарства в Африці і Південно-Східній Азії. Надавати технологію генетичної модифікації вчені планують безкоштовно.

Фінансує проект, що отримав назву RIPE, група інвесторів на чолі з Фондом Білла і Мелінди Гейтс, які підтримують інноваційні фермерські технології. На даному етапі вони виділили на нього $80 млн.

Раніше Білл Гейтс зазначав, що ГМО допоможе африканським фермерам адаптуватися до змін клімату. На думку мільярдера, генетична модифікація дозволить уникнути голоду в країнах Африки та інших уразливих регіонах. Втім, вчені визнають — на вдосконалення методики і її сертифікацію можуть піти десятиліття.

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vrozhayi-hmo-roslyn-byut-vsi-rekordy
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати