Tempo950x100

Tempo300x100

Врожаї зростають другий рік поспіль. Якою буде реакція фінансового сектору на успіхи аграріїв?

Врожаї зростають другий рік поспіль. Якою буде реакція фінансового сектору на успіхи аграріїв?

У 2018 році українські аграрії зібрали 70 млн тонн зернових, станом на 1 жовтня 2019 обсяг виробництва зернових та зернобобових культур зріс на 15%. Ростуть і інші показники – площа збору (зростання на 3%), урожайність з 1 Га зібраної площі (на 12,4%).

При цьому варто відмітити, що деякі області України зазнали значних втрат врожаю у зв’язку із засухою в період дозрівання зерна, на цей факт звертали увагу фермери з Одеської, Херсонської, Харківської областей.

Також, згідно опитування, що проводилося Держкомстатом з приводу очікувань сільськогосподарських підприємств у ІV кварталі 2019 року щодо перспектив розвитку їх ділової активності, агровиробники відзначають фактори, що стримують сільськогосподарську діяльність: недостатній попит, погодні умови, нестача робочої сили, нестача матеріалів, устаткування та фінансові обмеження.

Як зазначив начальник Управління розвитку агробізнесу АО «БАНК АЛЬЯНС» Андрій Дальчанин, зараз агровиробники зосереджені на збереженні своїх площ та отриманні стабільного прибутку, що дозволить їм оперативно здійснювати викуп паїв у пайщиків. «З огляду на ситуацію з ринком землі, очікувати на диверсифікацію виробництва або значні зміни в напрямку виробництва не доводиться», — розповідає експерт.

Також, не зважаючи на рекордні врожаї, банкіри не очікують на дострокове закриття кредитних угод. «При поточних умовах фінансування та можливостях зберігання врожаю, дострокове закриття кредитних угод буде незначним в загальному обсязі. Втім незалежно від збереження тенденції на зростання врожаю, банки будуть вдосконалювати й продукти фінансування агровиробників, й процеси. «Все повинно працювати як злагоджений механізм, який непомітний клієнту, але є надійним. Наприклад, ми не прагнемо охопити весь спектр продуктів, що є на ринку, але готуємо до випуску ще 2-3 продукти, що дозволять нашим клієнтам отримати додаткові переваги», — підсумовує Андрій Дальчанин.

 

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vrozhayi-zrostayut-druhyj-rik-pospil-yakoyu-bude-reakciya-finansovoho-sektoru-na-uspihy-ahrariyiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати