Tempo950x100

Tempo300x100

Вигідний бізнес: в Україні починають вирощувати сочевицю

Вигідний бізнес: в Україні починають вирощувати сочевицю

За останні роки деякі держави збільшили виробництво цього продукту,  пише “Агро-Центр”. І мова зараз не про Індію, для якої сочевиця – традиційна с/г культура. Канада, Австралія та Казахстан за два роки суттєво збільшили площу посівних. Що впливає на та такий стрімкий ріст? Звісно – попит та ціна зібраного врожаю. В країнах, де сочевиця є традиційним продуктом харчування, зростає кількість населення. Ці держави створюють попит на міжнародному ринку. Тенденції до здорового харчування набирають обертів. Сочевиця, як їжа – відноситься до категорії корисних продуктів.

Можлива перспектива заміни збиткової для багатьох країн пшениці, на таку, більш витривалу культуру. Хоч альтернатив у зерна не так і багато – сочевиця, одна з них.
В Україні в 2016/17 експортному році вироблено всього 2 600 т. Більшість врожаю відправили на експорт.

Хоч наш клімат і сприятливий для вирощування такої рослини, деякі аграрії після однієї-двох спроб опустили руки. Спеціалісти кажуть, що для дослідження усіх нюансів та умов необхідно спостерігати за культурою 3 роки. Декого зупиняє фактична відсутність слушних гербіцидів. Страшно зібрати малий урожай через бур’яни.

Та є й ті, хто надає перевагу сочевиці. Нам відомо, що деякі компанії скорочують посіви кукурудзи та соняшника заради її вирощування. Можливо, так відбувається через тривале падіння цін на кукурудзу. Мають вони й секрет врожайності – полив та зрошення засіяного поля. За останні 7 років сьогодні ціна на сочевицю найнижча – близько 1000 $/т.

Прогнозують, що вона буде збільшуватись. Адже клімат в традиційних країнах-виробниках лихоманить, що призводить до коливання врожайності. В Україні ця культура почуває себе дуже непогано. Останні 10 років про неї мало згадували. Це призвело до відсутності конкуренції та практично, нульового досвіду в аграрному секторі.

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vyhidnyj-biznes-v-ukrayini-pochynayut-vyroshchuvaty-sochevycyu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати