Tempo950x100

Tempo300x100

Виклики дають можливості: зміна клімату та вплив на сільське господарство

Виклики дають можливості: зміна клімату та вплив на сільське господарство

Адже без використання інструментарію агрострахування важко розвивати власні підприємства та керувати стратегією розвитку. На сьогоднішній день актуальною темою, яку підіймають на світових форумах та конференціях, є зміна клімату,  її вплив на сільське господарство, а також те, як аграріям протистояти геополітичним викликам. Про досвід Ізраїлю у цьому питанні пише AgroNews.ua.

Надав Галон, колишній головний ветеринарний службовець ветеринарних служб Міністерства сільського господарства Ізраїлю у своїй доповіді «Зміни клімату та проблеми геополітичних викликів» у Варшаві під час  34-го конгресу AIAG – Міжнародної організації, що об’єднала страховиків cільгоспризиків з усього світу. зазначив, що  підтримувати розвиток сільськогогосподарства в умовах високих аграрних ризиків– це справжній виклик. Природні, культурні та геополітичні виклики спричиняють високі ризики захворювань, як у тварин, так і людей, як наслідок. До того ж, високий ризик несе глобальне потепління, і збільшення попиту на їжу у світі.

За словами експерта, технічні знання, аналіз даних щодо ризиків допоможуть запобігти та контролювати їх. Також має бути міжнародне співробітництво та регіональна підтримка по стратегії WIN-WIN (коли кожен переможець) за участю таких структур, як EuFMD, EFSA, PVS, USDA, TWINING та іншими.

Надзвичайна кампанія вакцинації худоби в Лівані проводилася ФАО у наслідок побоювання щодо розповсюдження високошвидкісних транскордонних хвороб тварин, які зростають у Лівані та сусідніх країнах, які принесли з собою мільйони біженців, що втекли від конфлікту в Сирії. Це велика кількість овець, кіз, великої рогатої худоби. У 2015 році ФАО вдалося здійснити кампанію щодо вакцинації тварин при фінансуванні від Міністерства закордонних справ Сполученого Королівства.

Щодо Ізраїлю, то також певні ризики несе озброєний конфлікт, у якому фермери мають працювати у небезпечних умовах.
Снаряди потрапляють до ферм, вбивають або пошкоджують тварин. Це призводить до значних втрат.

Один з ризиків є розповсюдження хвороб, які впливають на тварин.

Наприклад, вірус  H5N1.  Або серйозна загроза – пташиний грип – спалахи HPAI (H5N8) та гостра Ефемерна Лихорадка (BEF) у худоби.

Ще одним ризиком в Ізраїлі є птахи. «Міграція птахів по території Ізраїлю – це загроза для худоби», – зазначає Надав Галон.

Нестача збаласнованого харчування тварин та кормів –  це підвищений ризик для фермерства.

«Оскільки Ізраїль успішно розвиває сільське господарство, незважаючи на негативний вплив дефіциту клімату та водних ресурсів на його сільськогосподарське виробництво, розроблено методики, які можуть також використовуватися для пом’якшення впливу зміни клімату та збільшення сільськогосподарського виробництва. Один з інструментів – це агрострахування»,  – зазначає експерт агрострахування, гендиректор компанії «Агрориск» Володимир Юдін.

«Захиститися від примх погоди, тим самим створивши собі певну подушку безпеки,  в Україні фермеру успішно допоможе агрострахування від впливу можливих погодних ризиків. Сьогодні в портфелях українських страховиків існує чимало продуктів, які вони пропонують своїм клієнтам. Наприклад, компанія «Агрориск» пропонує програму «Тотальний збиток». На страхування за даною програмою приймаються врожаї озимої пшениці, озимого жита, озимого тритикале, озимого ячменю, озимого ріпаку та озимої гірчиці.

Страхування за даною програмою носить катастрофічний характер, тобто відшкодування проводиться за умови, що страхувальник, з огляду на загибель понад 50% сходів на конкретному полі, приймає рішення про не продовження робіт на даному полі і проводить його культивацію.

Важливим моментом є те, що клієнт сам вирішує, що йому вигідніше: продовжувати роботи або отримувати відшкодування.

«Своїм клієнтам ми також пропонуємо програму «Мультириск». За цією програмою можуть бути застраховані врожаї озимої і ярої пшениці, озимого і ярового жита, озимого і ярового ячменю, соняшнику, кукурудзи на зерно, цукрових буряків, ріпаку, гречки, сої, вівса, гороху і проса. Вартість тони врожаю може бути прийнята за домовленістю зі страховою компанією, тобто страхування може бути за рівнем витрат», – зазначає Володимир Юдін.

До речі, наслідки глобальної зміни клімату стають все більш відчутними в Україні. За останні 20 років середньорічна температура зросла на 0,8⁰С, а середня температура січня та лютого – на 1-2⁰С, що призвело до змін у ритмі сезонних явищ – весняних паводків, початку цвітіння та випадіння снігу. Тому зміна клімату ще більше підштовхує аграріїв замислитися над інструментами попередження наслідків для власної справи від таких змін.

Перегляди: 14
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vyklyky-dayut-mozhlyvosti-zmina-klimatu-ta-vplyv-na-silske-hospodarstvo
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати