Tempo950x100

Tempo300x100

Виробництво штучного м’яса поставлять на конвеєр

Виробництво штучного м’яса поставлять на конвеєр

У рамках проекту вчені вже навіть виростили незвичним способом качаче м’ясо й переконують, що його смак нічим не відрізняється від, так би мовити, оригіналу, пише expres.ua.

“Це перший венчурний проект (тобто з високим ризиком і невизначеністю попиту) із промислового вирощування такого м’яса”, – розповідає фахівець аграрного ринку Юрій Попаденко.

Він розповів, як планують вирощувати штучне м’ясо в промислових умовах.

“Жива клітина м’яза тварини (бичка, свині) чи птаха (курки, качки, індички) відтворюватиме себе у спеціальному мікробіологічному середовищі, де буде підживлення киснем та необхідними речовинами – білками, вуглеводами, мінералами. Це щось на кшталт того, як відтворює себе хвіст ящірки. Передбачається, що за 3 – 6 місяців м’яз виросте до потрібних форм і нічим не відрізнятиметься від оригіналу своїми хімічними та фізичними властивостями. Зауважте, лише м’яз, без кісток, шкіри та інших зайвих частин”, – каже Юрій Попаденко.

Безперечно, зазначає фахівець, на початку до такої продукції буде багато недовіри. Тому протягом перших трьох-п’яти років будуть невеликі обсяги, скажімо, декілька тисяч тонн на рік. Проект важливий, бо відкриває нову еру харчування людей, економії ресурсів, захисту тварин та екології. Усі наслідки нині навіть важко уявити.

“Щодо ціни штучно вирощеного м’яса, то нині вона в 10 – 11 разів вища за ціну звичайного м’яса. Кілограм яловичини у США коштує 6 – 7 доларів, а кілограм штучно вирощеного м’яса – 70 – 80. Але, звичайно, коли виробництво поставлять на промисловий потік, ціна поступово знижуватиметься”, – додає експерт Сергій Пономаренко.

“Творці штучного м’яса вважають, що воно має низку переваг перед натуральним, – каже доктор сільськогосподарських наук Тетяна Димань. – З одного боку, його поживними речовинами можна керувати. Наприклад, замiнити полiненасиченi жирнi кислоти, через які пiдвищується рiвень холестерину в кровi та виникають iншi проблеми зі здоров’ям, на менш шкiдливi жирнi кислоти омега-3. З другого боку, культивоване м’ясо дасть змогу вирiшити чимало питань, пов’язаних з вирощуванням худоби”.

Передбачається, що виробництво штучного м’яса згодом буде досить прибутковим, оскiльки попит на м’ясо загалом зростає в усьому свiтi. Наприклад, у Китаї вiн подвоюється кожнi десять рокiв. Штучне м’ясо, як i штучна їжа загалом, – реальна база для вирiшення свiтової продовольчої проблеми й життєзабезпечення майбутнього людства. Адже нинi Землю населяє понад 7,5 мільярда людей. За прогнозами, до 2050 року ця кількість перевищить 9 млрд. осіб. Людей більшає, а джерела харчування i принципи його забезпечення залишаються незмiнними. I продуктів, особливо бiлкових, вже не вистачає.

На цьому акцентує й ООН, кажучи, що ця проблема надалi загострюватиметься. Щоб лiквiдувати дефiцит бiлка, свiтове виробництво продуктів харчування має значно збiльшитися у найближчi 20 – 25 рокiв.

Перегляди: 7
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vyrobnyctvo-shtuchnoho-myasa-postavlyat-na-konveyer
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати