Виробництво свинини цьогоріч скоротиться, а сало подорожчає

Виробництво свинини цьогоріч скоротиться, а сало подорожчає

Але це не прогноз, це лише сподівання, пише на своєму Facebook Андрій Панкратов, аналітик сільськогосподарських ринків ФАО, повідомляє agroday.com.ua.

В 2018-му можливостей для збільшення виробництва, чи, принаймні, повторення торішнього результату, в ФАО не бачать. Навпаки, очікується, що галузь просяде на цілих 6%.

«Це означає високі ціни, імпорт і продовження зміни структури споживання на користь курятини», — пояснює фахівець.

За його словами, зазвичай у свинарському бізнесі простежується циклічність. З трьох-чотирирічною періодичністю зростають і падають обсяги виробництва, ціни та інвестиційна активність в секторі. Збільшуються і вартість м’яса — росте прибутковість, як наслідок — ціни починають падати, поголів’я скорочується, і так по колу.

[[{“fid”:”321579″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”1″}}]]Але що виходить на практиці? Пік поголів’я свиней в Україні прийшовся на 2014 рік. І вже варто було б очікувати нового піку, але спостерігається лише зниження.

У вересні 2017 року порівняно з вереснем 2016-го промислове поголів’я впало на 10,4%, в березні 2018 року порівняно з березнем 2017-го — на 5,4%.

У секторі особистих господарств ситуація гірша. На початок березня падіння поголів’я оцінюється в 10%.

Паралельно з цим все більше імпортується племінних та товарних свиней з Європи. Тільки за четвертий квартал 2017 року було імпортовано 5 тис. голів, тоді як за три попередніх квартали – менше 3 тис. За січень-лютий 2018-го імпорт вже сягнув майже 2 тис. голів і, скоріш за все, зростатиме далі.

Інвестиційна привабливість сектору все ще невисока — через ту ж АЧС, говорить Панкратов. Отже якщо під кінець цього року і вдасться наздогнати минулорічний показник кількості свиней в сільгосппідприємствах, то середньорічне поголів’я буде нижчим, ніж торік. Торішніх показників забою теж досягти не вдастся, прогнозує фахівець.

До слова, за оцінками Асоціації свинарів, в другій половині березня ринок живця в Україні дещо пожвавився. Сировину закуповують по 46-47 грн/кг, тоді як раніше вартість була на рівні 45 грн.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vyrobnyctvo-svynyny-cohorich-skorotytsya-a-salo-podorozhchaye
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    Профільний комітет Ради закликав зберегти Міністерство аграрної політики та продовольства України

    Ціни на овочі не перекривають витрати на зберігання

    Ринок землі в ЄС: як він працює та до чого варто готуватися Україні

    На Тернопільщині створять новий індустріальний парк “Borschiv”

    Як змінилися ціни на цукор, сіль та борошно

    ВР збирається розглянути продовження строку оформлення права власності на земельні паї

    Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

    Ціни на моркву в Україні близькі до історичних антирекордів для весни

    Рада спростила обіг насіння бавовнику, він потрібен для виробництва пороху

    23 Квітня

    Делегація Мінагрополітики ознайомилася з досвідом виконання Північною Македонією аграрних програм для вступу в ЄС

    БІЛЬШЕ НОВИН