Tempo950x100

Tempo300x100

Виробництво свинини в Україні скоротиться

Виробництво свинини в Україні скоротиться

Про це розповів голова Асоціації свинарів України (АСУ) Артур Лоза.

«Виробництво скоротиться порівняно з попереднім періодом на 1-3%, можливо, на 5%. Якщо «дно» попиту ми пройшли в 2016 р., то «дно» виробництва ми якраз зараз спостерігаємо, і лише до кінця року з’являться певні позитивні зрушення», — сказав він.

При цьому, за прогнозами голови асоціації, поголів’я свиней за підсумками року істотно не зміниться.

«Ми не очікуємо ніяких змін. Можливо, будуть певні коливання, але істотного зниження не відбудеться. Зростання буде повільним, і цього року ми не побачимо збільшення поголів’я», — додав Артур Лоза.

За його словами, найбільший спад поголів’я свиней в Україні був зафіксований у першому кварталі 2016 р. Факторами такого скорочення стало різке падіння попиту на свинину — на 22%, збідніння населення, епідемія африканської чуми свиней (АЧС), а також російський мораторій на експорт української свинини.

Експерт додав, що ще одним негативним чинником, що вплинув на скорочення поголів’я свиней в нашій країні, стало скасування пільг для аграріїв з податку на додану вартість (ПДВ).

При цьому він повідомив, що особливістю галузі свинарства є її «інертність», внаслідок якої наслідки кризи, зафіксованої в 2016 р., будуть спостерігатися ще протягом довгого часу після її закінчення.

«Враховуючи інерційність галузі, криза протрималася певний період часу, і ці наслідки кризового впливу ми починаємо відчувати через 10 місяців, рік, півтора», — сказав експерт.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vyrobnyctvo-svynyny-v-ukrayini-skorotytsya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати