Tempo950x100

Tempo300x100

Виробництво яловичини в Україні на порозі нових прибутків

Виробництво яловичини в Україні на порозі нових прибутків

Ця подія – частина продовольчої виставки Ukrainian Food Expo – була організована ФАО та Європейським банком реконструкції та розвитку спільно з Українською Радою з експорту продовольства і Асоціацією виробників молока.

Очікується, що Конгрес підсумує трирічну роботу в рамках проекту ФАО «Публічно-приватний політичний діалог у м’ясній галузі» і зосередиться на «дорожній карті» галузі до успіху. Зокрема, будуть розглянуті питання розробленого експертами довідника з експорту м’ясних продуктів, а також  бізнес-плану з відгодівлі великої рогатої худоби в фідлотах і бізнес-плану із забою та переробки яловичини.

Очікуються також дискусії про більш зелене і стійке виробництво яловичини. Нові технології і більш висока ефективність можуть допомогти не тільки тваринництву, а й усьому сільськогосподарському сектору знизити викиди парникових газів в умовах забезпечення  продовольчої безпеки.

За словами заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Ольги Трофімцевої, виробництво яловичини розглядається Міністерством як один з найбільш перспективних секторів сільського господарства країни, незважаючи на досить незначні обсяги.

Відкриваючи захід, Трофімцева сказала: «Я впевнена, що акцент сільськогосподарської політики, в тому числі – державних програм підтримки – на розвитку тваринництва, в поєднанні зі світовим попитом і нашими конкурентними перевагами, незабаром дадуть відчутні результати як у секторі виробництва яловичини, так і в молочному секторі».

«Ми розуміємо, що розвиток виробництва яловичини важливий не лише в рамках окремого сектору – він також прискорить розвиток суміжних секторів з доданою вартістю», – продовжила заступник Міністра. «Наша мета – високоякісна яловичина, що вироблена в Україні і продається у всьому світі в супермаркетах або ресторанах та є впізнаваним брендом».

Використання конкурентних переваг

За словами Андрія Ярмака, економіста ФАО, що працює над проектами молочного і м’ясного секторів в Україні, українські виробники яловичини мають дуже хороші перспективи. Українські ціни на фуражне зерно і білкові корми є одними з найнижчих в світі, а країна знаходиться набагато ближче до основних ринків збуту яловичини на Близькому Сході і в Північній Африці, ніж їхні нинішні постачальники. До недавнього часу відсутньою ланкою для створення ефективного ланцюга вартості було знання, але зараз ситуація покращується.

Сьогодні український сектор великої рогатої худоби загалом працює на молочну промисловість. Щороку близько 1 мільйона молочних биків вбивають, не догодовуючи до кондицій, необхідних для виробництва яловичини. Передові технології зернової відгодівлі та переробки в поєднанні з експортом можуть допомогти фермерам збільшити свій дохід з 1,5 до 3,5 доларів США за кілограм живої ваги.

«Яловичина – найбільша незайнята ніша українського агробізнесу», – сказав Ярмак. «Річний дохід, який наразі складає менше 100 мільйонів доларів США, може зрости до 2 мільярдів доларів США без збільшення стад».

«Сьогодні ми надаємо нашим фермерам детальні технологічні та маркетингові дорожні карти на основі кращих світових практик, повністю адаптовані до умов України і підтверджені розрахунками», – додав він.

За словами Ярмака , збільшення виробництва яловичини в Україні може знизити забруднення, скоротивши потреби у використанні транспорту. Кормове зерно і шроти олійних культур, які в даний час експортуються у великих обсягах, можуть бути використані для годівлі тварин в Україні. Передбачаються також більш зелені підходи до тваринництва, і ФАО та ЄБРР, як очікується, зосередяться на цьому аспекті в найближчі місяці.

Інклюзивні ланцюжки доданої вартості

Оскільки більшість молочних господарств не мають достатньої кількості биків для забезпечення прибутковості, найбільш ефективним підходом стане кооперація для створення великих фідлотів і центрів забою. ФАО і ЄБРР також підтримали розробку нового законопроекту для забезпечення прозорої та ефективної кооперації в сільському господарстві.

Оскільки більше 50 відсотків молочної худоби належать некомерційним виробникам – домашнім господарствам, ФАО і ЄБРР розробили стратегію, яка включатиме їх до цього прибуткового ланцюжка створення вартості. Сюди входить надання домогосподарствам доступу до ветеринарних послуг, що дозволить їм штучно запліднювати своїх корів спермою м’ясних порід з кормових кооперативів, надалі продаючи биків назад до кооперативів і, тим самим, отримуючи значні додаткові доходи при збереженні здоров’я тварин.

Знання відкриває двері

Впродовж останніх трьох років команда ФАО і ЄБРР з просування експорту провадили дослідження ринків, допомагаючи Україні диверсифікувати експортні поставки. Складені на основі результатів досліджень, детальні довідники для експортерів тепер доступні для всіх, хто зацікавлений в експорті м’яса і молочних продуктів. Заходи з підтримки експорту також включали навчання з просування експорту для галузевих асоціацій, допомогу в організації торговельних місій та сприяння переговорам з потенційними покупцями.

«Наша мета – допомогти галузевим асоціаціям і провідним гравцям ринку вивчити всі особливості кожного критичного кроку, що веде до успішного і систематичного експорту», ​​– сказав Василь Говгера, економіст і координатор проекту з боку ЄБРР. «Ми завжди наголошуємо, що навчання – це нескінченний процес».

 

Перегляди: 12
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vyrobnyctvo-yalovychyny-v-ukrayini-na-porozi-novyh-prybutkiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати