Tempo950x100

Tempo300x100

Виробники неякісної ягоди дуже скоро залишаться поза ринком

Виробники неякісної ягоди дуже скоро залишаться поза ринком

Якщо ще 3 роки тому мова йшла про 5% зростання на рік, то сьогодні це 8%. Але поряд із цим, зростають і вимоги споживачів до якості та безпеки ягоди, цей тренд особливо помітний в тих країнах, в які раніше можна було сміливо продавати ягоду будь-якої якості.

Про це розповіла Ірина Кухтіна президент Асоціації «Ягідництво України» в своєму виступі на 9-й міжнародній конференції «Ягоди України-2018. Заморозка та свіжий ринок», пише Інфо-Шувар.

«Виробники, які вважають, що їх ягода завжди буде користуватись попитом в незалежності від якості продукції, дуже ризикують. Навіть на внутрішньому рику постійно збільшується розрив в цінах на ягоду, в залежності від її якості, зовнішній ринок неякісну ягоду вже не приймає. В майбутньому ця тенденція буде лише посилюватись і виробники, які не вважають потрібним працювати над якістю та маркетингом ягоди, дуже скоро залишаться поза ринком»,- каже пані Кухтіна.

Додана вартість є гарантією успіху в маркетингу свіжих ягід, але більшість учасників ягідного ринку помилково вважають, що додана вартість – це додатковий дохід для виробника. «Додана вартість- це не додатковий прибуток, це те за що споживач готовий заплатити більше. Гарним прикладом є рітейл, в супермаркетах покупці готові платити вищу ціну за зручність, зовнішній вигляд, якість і т.д. Ягоди теж повинні бути затребуваним та зручним продуктом як для внутрішнього споживача, так і для зовнішнього ринку»,- зауважила Ірина Кухтіна.

За словами експерта, сьогодні Україна експортує багато замороженої ягоди в країни ЄС, головним покупцем залишається Польща, хоча українські фермери могли б отримувати набагато більший дохід на інших більш вимогливих ринках. «Зараз ми йдемо шляхом найменшого спротиву, продаємо ягоду до Польщі, яка для нас є логістично ближчою та зрозумілою. Але ми можемо отримувати набагато вищу ціну на ягоду в інших, більш розвинутих країнах. Для того, щоб увійти на більш дорогі ринки треба вже підтягувати продукцію до рівня специфікації покупців в цих країнах»,- розповіла пані Кухтіна.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vyrobnyky-neyakisnoyi-yahody-duzhe-skoro-zalyshatsya-poza-rynkom
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати