Tempo950x100

Tempo300x100

Виробники техніки просять відтермінувати зміни по реєстрації

Виробники техніки просять відтермінувати зміни по реєстрації

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) звернулася до заступника Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольги Трофімцевої з проханням підтримати зміни до Технічного регламенту затвердження типу с/г техніки та продовжити перехідний період реєстрації до листопада 2018 року.

Спеціалістами компаній-членів Асоціації та експертами УКАБ було опрацьовано Технічний регламент затвердження типу сільськогосподарських та лісогосподарських тракторів, їх причепів і змінних причіпних машин, систем, складових частин та окремих технічних вузлів №1367 від 28 грудня 2011 р (далі – Технічний регламент), норми і практику застосування європейського законодавства у сфері затвердження типу та українську процедуру затвердження типу та розроблено проект Постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Технічного регламенту затвердження типу сільськогосподарських та лісогосподарських тракторів, їх причепів і змінних причіпних машин, систем, складових частин та окремих технічних вузлів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2011 р. N 1367», яким пропонується провести першочергові зміни, що покращать умови виходу на ринок для виробників сільськогосподарської техніки.

«Станом на сьогодні українська процедура затвердження типу подібна до європейської, проте наявність сертифікату затвердження типу та результатів випробувань техніки, отриманих від європейських дослідницьких установ, не звільняє від проходження точно таких же випробувань за українською процедурою. Крім того, норми на викиди шкідливих речовин, безпеку, технічне оснащення випробувальних лабораторій у Європі перевищує рівень українських установ. Також  європейська сертифікат затвердження типу видається на необмежений термін, тоді як український сертифікат затвердження – лише 5 років з проведенням періодичних перевірок виробництва кожні 2 роки», – йдеться у листі УКАБ.

В УКАБ також наголошують, що уся документація, сертифікати та результати випробувань ведуться в паперовому варіанті, що забирає чимало часу та адміністративного ресурсу та ускладнить процес виходу на ринок техніки.  Це також несе небезпеку і для самих виробників, оскільки вся технічна документація на тип, опис та результати випробувань не захищені. В той час, як іноземні органи затвердження типу використовують захищені канали зв’язку, що і дозволяє захистити всю інформацію про тип техніки.

У листі зазначається, що зміни в Технічний регламент необхідні, оскільки український Технічний регламент №1367 було розроблено на основі європейської Директиви 2003/37/EC, яка діє до кінця цього року.

Необхідність отримання сертифікату відповідності затвердженому типу до 1 березня 2018 року може призвести до того, що компанії-виробники не зможуть передати техніку клієнтам на початку сезону весняно-польових робіт. Така затримка буде спричинена тим, що процедура затвердження типу у нинішньому вигляді доволі складна та довготривала. Тому Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» вважає за необхідне продовжити перехідний період  до листопада 2018 року.

За словами Олега Нестерова, координатора комітету техніки Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», запропонований проект Постанови вносить суттєві зміни до процедури затвердження типу, котрі полегшать вихід на ринок якісної техніки: «Проект дозволить встановити необмежений термін дії сертифікату затвердження типу, що відповідає європейським нормам. Буде запроваджено скасування попередніх та поточних перевірок виробництв, котрі мають сертифіковану систему управління якістю (QMS) та відповідають світовим вимогам. Продовження перехідного періоду до листопада 2018 року дасть змогу аграріям на початку весняних  робіт отримати замовлену техніку і надасть державі час для впровадження змін до процедури затвердження та адаптації українського законодавства до норм ЄС. Ці зміни позитивно вплинуть на імідж країни і відкриють можливості для вітчизняних виробників підвищити рівень виробництва та експортувати продукцію за кордон».

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vyrobnyky-tehniky-prosyat-vidterminuvaty-zminy-po-reyestraciyi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати