Tempo950x100

Tempo300x100

Вирощування бобових стає надзвичайно прибутковою справою

Вирощування бобових стає надзвичайно прибутковою справою

Вирощування бобових в Україні у найближчому майбутньому стане надзвичайно прибутковою галуззю. Україна вже 3 роки поспіль оновлює власний рекорд з експорту, а попит на білок щороку через збільшення населення лише зростатиме. Тож інвестиції у цей напрямок можуть швидко окупитися.

Про це повідомив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного відділу Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), пише landlord.ua.

За даними Держзовнішінформу, 2018-го Україна наростила експорт бобових на 5%. За рік аграрії реалізували 831,3 тис. тонн, що перевищило рекорд 2017-го в 789 тис. тонн.

«Сьогодні веганство стає дуже потужним трендом. А на фоні того, що білку бракувало завжди, наразі ще й виник потужний попит на рослинний білок», – зазначив Андрій Ярмак.

На його думку, не зважаючи на те, що українським фермерам фінансово та організаційно складно освоювати технології для вирощування й збору бобових, інвестиції в цю галузь можуть принести хороші результати.

За підрахунками аналітиків, 2017-го Україна була третьою в світі за виробітком гороху, а обсяг виробництва бобових вцілому склав 1,2 млн. тонн. Це – майже вдвічі більше ніж роком раніше. Торік бобовими засіяли ще більші площі, ніж у попередні роки – 568 га.

Через збільшення посівів і виробництва бобових, 2018-го зменшилася ціна на цей вид продукції. Відповідно, не зважаючи на приріст обсягів експорту, впали доходи від реалізації українського товару – $190 млн. за минулий рік, що все одно лишається рекордом для галузі, пише AgriGator.

Сьогодні обсяги доходів від експорту бобових рівнозначні з виручкою молочної галузі та приносять більше коштів до бюджету, ніж поставки за кордон меду, борошна чи сокових концентратів.

Найбільше українських бобових купують Індія (частка 23,7%), Пакистан (12,8%), Іспанія (11,7%), Ємен (7,4%), Шрі-Ланка (4,9%), Малайзія (4,2%), Польща (4,3%), Сомалі (3,7%) Бангладеш (3,6%), Кенія (2,3%), Туреччина (2,2%), Ефіопія (2,1%), Камерун (1,8%) та Непал (1,7%).

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vyroshchuvannya-bobovyh-staye-nadzvychajno-prybutkovoyu-spravoyu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати