Tempo950x100

Tempo300x100

Вирощування цукрових буряків в Україні стало збитковою справою

Вирощування цукрових буряків в Україні стало збитковою справою

На сьогодні вирощування цукрових буряків в Україні, зокрема в Кіровоградській області, стало збитковою справою. Технологія вирощування цієї культури 1 га обходиться близько 36 тис. грн.

Про це Kurkul.com розповів директор «Агрофірми Ясенівська» Дмитро Мамалат.

«Це утопія. Щоб виростити 1 тис. га цукрового буряка, потрібно $1,2 млн. Ми вирощували близько 100 тис. т врожаю і продавали по $900/т, а зараз ціна на цукор впала до $320/т і що нам тепер робити?! Як отримувати прибуток із ціни на цукор по 10 грн/кг?», — сказав Дмитро Мамалат.

Фермер розповів, що в «Агрофірмі Ясенівська» вперше посіяли цукрові буряки в 2002 році. Виробництво виявилося рентабельним, тож у господарстві вирішили робити ставку саме на цю культуру.

«До 2008 р. ми вийшли на 100 тис. т  свого цукрового буряка. Здавали на місцевий  цукровий завод. У 2011 р. це був надійний і прибутковий бізнес, в який ми вкладали кошти: купували бурякові комбайни, іншу техніку, а потім зробили власну переробку на базі 2-го ім. Петровського цукрового заводу. Але зараз наш завод стоїть уже четвертий сезон…», — поділився Дмитро Мамалат.

Отож, два роки тому в господарстві вирішили відмовитися від вирощування цукрового буряка на користь зернових культур: соняшника, кукурудзи, озимої пшениці та сої.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vyroshchuvannya-cukrovyh-buryakiv-v-ukrayini-stalo-zbytkovoyu-spravoyu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати