Tempo950x100

Tempo300x100

Вирощування лаванди може стати справжнім бізнес-хабом для малих фермерів

Вирощування лаванди може стати справжнім бізнес-хабом для малих фермерів

В Україні ця культура ще не набрала обертів, але попит є, стверджують фахівці. Завідувач кафедри рослинництва і садово-паркового господарства Миколаївського національного аграрного університету Олег Коваленко вважає, в Україні для невеликих фермерських господарств ця культура може стати справжнім бізнес-хабом, але для початку треба знайти ринки збуту. Про це він розповів під час семінару «Лаванда – елементи агротехнології вирощування» організованим БФ «Ласка» та Українським проектом бізнес-розвитку плодоовочівництвана базі ТОВ «Миколаївзеленгосп», повідомляє інтернет-видання «АгроЮг».

Коваленко зазначає, що багато українських фермерів хочуть займатися вирощуванням цієї культури. Але посадковий матеріал доволі не дешевий. Так, однорічний саджанець коштує близько 1$ (26-28 грн). Якщо брати площу для висадки 5 га при схемі посадки 0,7×1,20 м, що дорівнює 12 тис саджанців на гектар, то це буде коштувати близько $60 тис. Але варто зауважити, що рослина багаторічна і досягає до 20-25 років, а на деяких полях є навіть 50-ти річні рослини.

«Рослина добре ділиться поділом. Наприклад, ціна чотирирічної рослини близько 250 грн. Таку рослину можна розділити на 4-6, в залежності який кущ, яка коренева система. Зазвичай це краще, аніж розсаджувати розсадою, тому що рослина вже цвіла та вегетувала», — зазначає експерт.

У господарстві «Миколаївзеленгосп» лавандове поле висаджувалось 5 років тому на площі трохи менше 0,5 га.

«Частково площі висаджені розсадою, а частково насінням. Черенкували, а частково готували самі матеріал, а розсаду висаджували, яку ми самі отримували», — додає Коваленко.

Він зазначив, що в умовах Півдня для того, щоб виростити здорову розсаду лаванди необхідно обов’язково проводити обробку, тому що рослина сильно пошкоджується хворобами.

«Велика кількість фомозу, кореневих гниль. І щоб цього не було необхідно проводити захист. Можна захищати хімічними препаратами фунгіцидами, але це бажано робити на ранній стадії. А в подальшому лише бактеріальні препарати. Використовують їх 10-20 г. на 1 кг насіннєвого матеріалу, або 200-400 г. до 0,5 л при обробці 1000 саджанців перед висадкою. В результаті вегетації рослини оброблюють також фунгіцидними препаратами, для того щоб втримати рослину від зараження цими хворобами 1-2 літри на 1 гектар при обробці при вегетації.  Використовують для обробки рослин від шкідників ліпідоцид в дозі 7-10 літрів на 1 га при обробці по вегетуючим рослинам», — радить науковець.

Щодо об’ємів поставки саджанців насіння або саджанців із живцю, то вони в основному мають орієнтуватися на покупця, замовника, які замовлять продукцію. Тому що висаджування із насіння – це невідповідність батьківських форм, оскільки в результаті перезапилення формуються зовсім інші рослини, в яких буде зовсім інший склад ефірної олії.

В залежності від техніки, якою будете проводитись обробка культури, адже необхідно все таки оброблювати міжряддя, треба формувати схему посадки. Обробка може бути механічною та паровою – за допомогою пару високої температури.
Розсаду лаванди можна висаджувати майже цілий рік.

«Якщо великі об’єми висадки, то краще робити висадку механізованим способом. Механізованим способом висаджуються розсади касетами 400×600 під розсадо-посадкову машину. Такою машиною можна висаджувати розсаду, яка висотою буде 10-15 см. Якщо рослина буде вище, то при застосуванні даного способу буде пошкоджуватись сама рослина», — зауважує Коваленко.

Він додає, що якщо фермер обирає для себе механізований спосіб, то висадку можна проводити починаючи з квітня – закінчуючи серпнем. А якщо висадка проводиться ручним способом, то кращий період для цього осінь – кінець вересня-початок жовтня. Оскільки є в наявності достатня кількість тепла, щоб рослина добре прижилася і далі почала вегетувати.

Хоча коренева система рослини поверхнева, рослина є посухостійкою. А не зважаючи на це вона потребує після висадки достатньо вологи, для того, щоб саджанці добре прижилася. Після скошування суцвіть бажано також проводити полив, для того, щоб лаванда добре продовжувала вегетувати.

«Хоча рослина посухостійка та не витримує перезволоження, в умовах Півдня бажано краплинне зрошення, а вже, наприклад, в Київській області можна обійтись звичайним поливом», — додає експерт.

Щодо підживлення, то можна використовувати мікродобрива та бактеріальні препарати для стимуляції розвитку рослини для відновлення вегетації після скошення та весняної вегетації.

«Ми використовували препарат азотофіт: 1-1,5 л на 1 га. Мікродобрива використовували по 2 л на 1 га. А в умовах підвищення температурного режиму використовували препарати-антидепресанти: аквасил та аміномакс: 1-1,5 л на 1 га. Мінеральні добрива ми не використовували», — ділиться досвідом Коваленко.
Скошувати лаванди можна ручним або механічним способом. Але зазвичай для виготовлення олії використовується ручний спосіб, щоб на рослину не попадали мастильні матеріали механізмів комбайну.

Експерт каже, що на полі до 10 гектар можна обходитись ручним збиранням – за допомогою ножиць, секатора, акумуляторних ножиць і т.д. 10 чоловік найманих можуть висаджувати до 10 гектар площі і збирати з неї урожай.

Показники врожайності лаванди коливаються в межах 20-30 центнерів з гектару сухого врожаю.

«Ми збирали урожай і підсушували його. На сьогоднішній день в Україні мало переробників, які займаються виготовленням ефірної олії. І таким переробникам необхідне лише одне суцвіття, без квітконосу. Тому після того як мі висушили лаванду, обірвали суцвіття. Крім того, сировина має бути заздалегідь висушена. Тому для тих хто хоче займатися лавандою, треба спочатку найти ринки збуту. Наприклад, якщо ви реалізуєте рослину на букетики, значить домовленість з квітковими ринками. Хоча на квіткових ринках майже лаванди не має, тому попит може бути високим. Висушену лаванду можна використовувати або на олію або на саше», — акцентує науковець.
В Україні лаванду вирощують більшість в приватному секторі. Є лише декілька господарств, які висаджують культуру в об’ємах до гектару та трохи більше: в Київській області, Миколаївській, Херсонській та Одеській. Але вони не можуть задовільнити попит навіть на внутрішньому ринку.

Питання збільшення об’єму ринку лаванди в Україні доволі гостро. Культуру використовують в чаях, в спиртових напоях, в каві, медицині, парфумерії іде інде.

«На сьогоднішній день у нас є заявка на постачання лаванди для виготовлення подушок для Закарпатських баз відпочинку. Вони купують цю культуру закордоном для приготування подушок із саше лаванди. Кожен дома намагається в себе тримати маленький мішечок у себе біля голови для міцного сну», — каже Коваленко.

Якщо лаванду реалізовувати на букетики, то математика буде такою: в одному букетику 100 штук суцвіть із квітконосами, з 1 куща виходить 1-3 букетика (в залежності від віку рослини), 1 букетик коштує 100 грн, оптом — 50 грн. Якщо брати 12 тис рослин на 1 гектар, то це буде 600 тис грн.

Перегляди: 32
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vyroshchuvannya-lavandy-mozhe-staty-spravzhnim-biznes-habom-dlya-malyh-fermeriv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати