Tempo950x100

Tempo300x100

Вирощування в Україні бобових може дати значний економічний ефект

Вирощування в Україні бобових може дати значний економічний ефект

Безсумнівно, виробництво зернових є стратегічним напрямком для нашої країни, але все ж українським аграріям не варто зациклюватися тільки на ньому одному, як не варто класти всі яйця в одну корзину. Наприклад, вирощування бобових може давати не менший економічний ефект, пише Pro-Consulting.

Бобові культури – це найважливіше джерело харчового білка для країн з швидкозростаючим населенням з азіатського і близькосхідного регіонів. Разом з міграційними потоками попит на бобові поширюється по всій планеті, і Україна може вигідно взяти участь в задоволенні цього попиту.

Багато фермерів розуміють перспективність бобових культур, про що свідчать площі їх посівів, що розширюються. У 2018 році бобові вирощувалися на 565,2 тис. Га українських сільгоспугідь, що на 244,6 тис. Га або 76% більше, ніж було в 2016 році. Однак, майже всі ці гектари, а саме 431,4 тис. Га, зайняті горохом, тоді як інші види бобових все ще перебувають в категорії нішевих. Однією з таких культур є сочевиця. В Україні її вирощують на 25,8 тис. гектарів, а урожай в минулому році склав 19,5 тис. тонн. Це крапля в морі з урахуванням того, що обсяг світового ринку цього продукту в 2017 році був трохи менше 3,5 млн тонн.

Україна цілком може повторити досвід Канади, яка за п’ятдесят років так розвинула вирощування сочевиці, що стала її найбільшим світовим експортером, поставляючи за кордон понад 2 млн тонн на рік. Ціни на сочевицю на міжнародному ринку можуть досягати і перевищувати $500/т за червону і $800/т за зелену, а рентабельність її виробництва в хороший рік доходити до 100%. 

Крім того, що сочевиця може збагатити українських фермерів, вона ще здатна врятувати наші землі, виснажені іншими культурами, особливо соняшником. Справа в тому, що сочевиця, як і всі бобові здатна накопичувати в коренях азот, поглинаючи його з повітря. Так що, після цієї рослини вже не потрібно вносити в грунт азотні добрива. Ще сочевиця досить невибаглива до погодніх умов, вона добре переносить весняні заморозки і літню спеку. На виробництво одного кілограма сочевиці потрібно всього 400 літрів води – в десять разів менше, ніж для отримання кілограма курятини – це дуже важливо в умовах, коли чистої прісної води на планеті стає все менше. Шанувальники ідеї здорового харчування також не повинні обходити сочевицю стороною, так як ця рослина в процесі росту не накопичує шкідливі хімікати і радіонукліди. У міру популяризації сочевиці в усьому світі, попит на цей продукт ще більше зросте, і той, хто буде до цього готовий, зможе отримати «саму солодку частину загального пирога».

 

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vyroshchuvannya-v-ukrayini-bobovyh-mozhe-daty-znachnyj-ekonomichnyj-efekt
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    19 Березня

    Україна та Румунія побудують євроколію та розширять пункти пропуску через кордон

    В Україні посилили вимоги до якості м’яса, молочних продуктів та ковбасних виробів, які постачатимуться для ЗСУ

    Чехія пропонує ЄС заборонити імпорт російського та білоруського зерна

    Супермаркети показали, як змінилися ціни на рис, макарони та борошно у березні

    Український ринок масла вже не залежить від імпорту

    На частку українського транзитного зерна у Польщі припадає 10% – польські ЗМІ

    Ціни на українську соняшникову олію в портах досягли максимуму від початку сезону

    Ціни на м’ясо в Україні: скільки коштують курятина та свинина

    Бізнес зазнає збитків: затримки швидкопсувних товарів на кордоні збільшились до 7 діб

    18 Березня

    Майже 25 млн гривень виплатили 5 господарствам на сади і теплиці

    БІЛЬШЕ НОВИН