Tempo950x100

Tempo300x100

Вирощувати індостраусів значно простіше, аніж вигодувати свиню

Вирощувати індостраусів значно простіше, аніж вигодувати свиню

Про це пише expres.ua.

Мова йде про гібридний вид, який виводять, схрещуючи страусів та індиків. З пташенят виростають незвично великі особини. То в чому їх перевага?

“Два роки тому дружині поміняли клапан у серці, після чого лікарі наголосили, що варто перейти на дієту, свинину заборонили, бо це шкідливо для судин. От ми і задумались: яку живність розводити, аби було з чого той раціон складати? – говорить фермер Любомир Гощівський. – Якось від знайомого почув про індостраусів, зацікавився, навіть порадився з лікарем. А той запевнив, що це хороше дієтичне м’ясо, от ми і наважились на розведення цих незвичних птахів. Коли вони з’явились на нашому подвір’ї, сусіди приходили подивитись, ніколи ж такого не бачили”.

Фермер запевняє, що вирощувати таку птицю значно простіше, аніж вигодувати свиню. Ці птахи невибагливі в їжі, важливо хіба що перший місяць їх уважно доглядати. Індострауси не переносять холодів, тому вирощують їх улітку.

“Для прикладу, я купую пташенят в травні, коли надворі ще не дуже тепло. Тому на перших порах тримаю їх під лампою, аби не померзли, а як підростуть, вже можна випускати надвір. Годувати їх треба пшеницею, висівками, вареною картоплею. Ця птиця їсть удвічі менше, ніж кури-бройлери. А ще індострауси полюбляють пастися, довкола нашої хати всю кропиву й подорожники вискубують”, – каже Любомир Гощівський.

Він розповів про особливості поведінки цієї птиці. “За виглядом вони схожі на індиків, але дуже великих, хоча характер мають спокійний (кажуть, тим схожі на страусів), не літають. Вони мають білий колір і виростають до метра висотою. Причому ростуть дуже швидко, я майже кожного ранку, коли виганяю їх пастись, бачу, як за ніч підросли. Не можу надивуватись цьому. Судіть самі, пташенят продають, коли їм приблизно місяць, тоді вони важать 700 – 800 грамів. А через чотири місяці, я спеціально підрахував, індостраус важить до 22 кілограмів, чистого м’яса притім отримуємо приблизно 18 кілограмів з кожного. Цю птицю можна тримати й довше, тоді вони виростатимуть ще більшими. Фахівці кажуть, що вони можуть набирати масу до 25 кілограмів і є рекордсменами по виходу м’яса – 80%, з яких 30% – це грудинка.  Ми за літо вирощуємо десятьох, і маємо забиту морозильну камеру м’ясом, якого вистачає на цілий рік”, – каже Любомир Гощівський.

На смак м’ясо схоже на індиче, підходить для бульйонів, відбивних, тушенини. Смачно і корисно, та ще й вигідно. Для порівняння: аби виростити свиню, знадобиться рік, за порося віддасте 400 – 600 гривень, на його вигодовування в місяць знадобиться в середньому мішок комбікормів (200 гривень), плюс картопля, молоко (якщо немає своєї картоплі, треба вдвічі більше комбікормів). Загалом, за приблизними підрахунками, виходить щонайменше три тисячі гривень, отримуємо приблизно 100 кілограмів м’яса й сала, а роботи – на увесь рік. Тоді як на десяток індостраусів (одне пташеня коштує 140 гривень) треба два мішки круп на місяць (400 гривень), а вже через чотири місяці маємо 150 – 180 кілограмів дієтичного, екологічно чистого м’яса. Та ще й пір’я є. Тому переваг такого вибору насправді чимало.

 

Перегляди: 354
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vyroshchuvaty-indostrausiv-znachno-prostishe-anizh-vyhoduvaty-svynyu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати