Tempo950x100

Tempo300x100

Витрати аграріїв на посівну зросли щонайменше вдвічі

Витрати аграріїв на посівну зросли щонайменше вдвічі

«Економічний дискусійний клуб» підрахував, як змінювалися витрати вітчизняних аграріїв на техніку, пальне та інші ресурси для проведення посівної упродовж останніх трьох років. Фахівці клубу визначили так званий «сукупний індекс витрат на виробництво сільгосппродукції» або «сукупний індекс», пише agro-business.com.ua.

Так, з’ясувалося, що левова частка витрат йде на паливо, міндобрива, техніку, нафтопродукти, корми для тварин, електроенергію та запчастини. Такі витрати експерти назвали матеріально-технічними ресурсами (МТР). У цій частці найбільше фермери витрачають на міндобрива – 34%.

Торік сукупний індекс витрат аграрія на посівну супроти 2016 року становив 121,8%. Тобто, для вироблення однієї одиниці продукції фермер мусив переплатити на 22% більше, аніж у 2016-му.

Найбільше у 2017-му подорожчали паливо, автотранспорт і запчастини для нього, а також міндобрива та нафтопродукти.

Для порівняння, у ЄС індекс цін на товари та послуги для АПК торік становив 101,8%. Тобто європейські фермери у порівнянні з 2016 переплачували менш, ніж на 2%.

Найвищий індекс таких витрат зафіксували у Великобританії – 105,7%.

Водночас в Україні у 2015-2017 роках витрати зросли в 2,1 рази. Цікаво, що за цей самий проміжок часу витрати європейського фермера подешевшали на 4%.

Експерти з’ясували, що вітчизняні аграрії компенсували свої витрати за рахунок продажу сільгосппродукції. Адже з 2015 по 2017 роки індекс цін на харчі сільського господарства склав 195%.

Щодо січня-лютого 2018 року, то сукупні витрати аграріїв встигли зрости майже на 15% порівняно аналогічним періодом минулого року, відтак фахівці очікують на чергове подорожчання харчів.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vytraty-ahrariyiv-na-posivnu-zrosly-shchonajmenshe-vdvichi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати