Tempo950x100

Tempo300x100

Вивели сорти картоплі, стійкі до колорадських жуків

Вивели сорти картоплі, стійкі до колорадських жуків

Нові сорти були виведені на основі дикорослої картоплі з Південної Америки, яка містить хімічну речовину, стійку до шкідників. При селекції вчені не застосовували методи генної модифікації рослин, пише agroday.com.ua.

«Це хімічна речовина не вбиває жука, а просто проганяє його», — говорить Хелен Тай, селекціонер канадського дослідницького центру картоплі в Фредеріктон.

Нові сорти картоплі були випробувані в канадських полях і 9 видів цього овоча показали ознаки природного опору до колорадських жуків.

Два сорти вже готові до випуску найближчим часом. Компанії можуть подавати заявки на придбання ексклюзивного права на проведення польових випробувань цих сортів і подальшу роботу з ними. Якщо заявки будуть подані в цьому році нові сорти картоплі можуть бути представлені для продажу через п’ять років.

Відзначимо, що в Канаді хочуть відмовитися від використання інсектицидів в сільському господарстві через негативні наслідки від їх застосування для водних ресурсів.

Дослідники підтвердили стійкість нових сортів до імідаклоприд, неонікотіноідного інсектициду, який широко використовується в боротьбі з колорадським жуком.

Крім того, хімічний контроль є досить дорогим для виробників, а такі сегменти ринку як домашні садівники, виробники органічної продукції особливо потребують картоплі з природною стійкістю до шкідника.

Нагадаємо, вчені виявили декілька генів, що відповідають за швидке пристосування колорадських жуків в різних умовах і визначили вразливе місце шкідників. Виявилося, що їх клітини використовують короткі молекули РНК щоб блокувати дії певних генів. Дане відкриття дозволить створити більш ефективні версії інсектицидів, до яких комахи не зможуть пристосуватися так швидко, як до колишніх.

Перегляди: 6
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vyvely-sorty-kartopli-stijki-do-koloradskyh-zhukiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати