Tempo950x100

Tempo300x100

Вже цієї осені непридатні пестициди можна буде вивозити для утилізації

Вже цієї осені непридатні пестициди можна буде вивозити для утилізації

Відповідно до цього документу, уже в найближчий час стане можливим вивезти і утилізувати перші 1500 тон непридатних та заборонених до використання пестицидів екологічно безпечним способом. 

Європейська Бізнес Асоціація вітає дане рішення, адже на нього бізнес-спільнота очікувала більше ніж 5 років,  повідомляє прес-служба ЄБА.

Так, на сьогодні, на території України зберігається більше 10 000 тон непридатних та заборонених до використання пестицидів, більшість з яких залишилися у спадщину з радянських часів у так званих «могильниках». Окрім того, щороку на територію України ввозиться для використання більше 100 000 тон пестицидів, невелика частина з яких не використовується і перетворюється у відходи.  Їх утилізація буде здійснюватися поступово.

“На превеликий жаль, на території України не створено заводу, який би міг займатися утилізацією такого типу відходів у екологічно безпечний спосіб. Відповідно, єдиним варіантом вирішення проблеми утилізації відходів залишається їхнє транскордонне перевезення в країни ЄС для екологічно безпечного знищення”, – зазначає Віктор Погорілий, координатор Агрохімічного комітету.

Протягом останніх п’яти років Європейська Бізнес Асоціація займалася вирішенням цього питання. Відтак, наразі питання зрушило з мертвої точки і вже цієї осені ми сподіваємось на початок процесу вивезення непридатних пестицидів для їх утилізації.

Нагадаємо, протягом 5 років задля врегулювання цього питання в Україні було пройдено кілька етапів. По-перше, здійснено переклад Базельської конвенції, яка регулює механізм транскордону. По-друге, внесено зміни до українського законодавства – Постанови КМУ №1120 від 2000 року та усунуто існуючі технічні невідповідності. По-третє, надано письмову згоду на транскордон.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/vzhe-ciyeyi-oseni-neprydatni-pestycydy-mozhna-bude-vyvozyty-dlya-utylizaciyi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати