Tempo950x100

Tempo300x100

Ячмінь стане трендом цього сезону

Ячмінь стане трендом цього сезону

Про це розповіла аналітик Марія Колесник, пише agravery.

«Вартість українського ячменю перевищила ціну на французький. Вперше вона перевищила ціну на пшеницю з протеїном на 11,5%. Зараз ячмінь — найбільш приваблива культура, у товаровиробників її вже не залишилось. Усі зрозуміли, що за обсяги потрібно боротися», — розказала М. Колесник.

Стрибок ціни пояснюється різким скороченням початкових запасів і посівних площ. Аналітик прогнозує, що високі ціни на ячмінь будуть стимулювати збільшення посівів ярового ячменю. Адже культура є найбільш рентабельною цього року. Росія не є нашим конкурентом на ринку ячменю. Ціни формують Україна та Франція, де спостерігається зростання.

Основні імпортери ячменю — Китай і Саудівська Аравія (саме до останньої постачається більшість вітчизняного ячменю). До Китаю цю культуру постачає Австралія, але там був неврожай, тому зараз Україна має шанс зайняти цю нішу.

«Цей ринок потрібно розвивати. Ми вже вийшли на нього, потрібно зберігати і розширювати свою присутність на цьому ринку. Там інші ціноутворюючі чинники. У першу чергу слід звертати увагу на якість», — підкреслила Колесник.

На ринку кукурудзи зростають початкові залишки. Попит на цю культуру зростатиме через зростання попиту на біоетанол. В ЄС запроваджують нові вимоги щодо викидів парникових газів при виробництві культур, що в подальшому використовуються на виробництво біогазу. Це може болюче вдарити по українських виробниках.

«У короткостроковій перспективі ціна на кукурудзу зросте, але незначно. На наступний рік вийдемо з більшими цінами на кукурудзу. Вона буде більш рентабельною і привабливою», — зазначає Колесник.

Запаси кукурудзи різко скорочуються в Китаї, при цьому зменшуються посівні площі під кукурудзою в США.

«Якщо в нас буде надлишок кукурудзи, саме на КНР потрібно звертати увагу, бо вони почнуть оновлювати свої резерви. Питання в тому, чи буде це власна закупівля чи активізація імпорту», —  попереджає аналітик.

Залишки пшениці тиснуть на цей ринок. Зокрема, вони постійно зростають в Китаї та ЄС, тому ціна на старті сезону буде доволі низькою. Проте в США не дуже хороша ситуація з озимими, очікуються великі втрати, тому там пшениця зростає в ціні. З іншого боку, озимі в РФ в досить хорошому стані, очікується великий урожай. «Росія вийде з надлишком пропозиції, тому ціна на пшеницю буде низькою», — пояснила Колесник.

При цьому для України відкривається ринок Японії у зв’язку з політикою Дональда Трампа щодо неучасті в Транстихоокеанському партнерстві. Японія зацікавлена у зерні із вмістом протеїну 12,5%. «Це великий ринок, він може звільнитися для нас, але важливо швидко відреагувати», — наголосила аналітик. 

Фітосанітарна політика Єгипту є традиційною перепоною для експорту українського зерна. «Цей ринок частково втрачений, лише уряд і дипломатичні кроки допоможуть змінити нинішню ситуацію російської гегемонії», — переконана Марія Колесник.

Нагадаємо, за результатами минулого року сальдо зовнішньої торгівлі аграрною продукцією  залишалося позитивним та склало $13,6 млрд.

 

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yachmin-stane-trendom-coho-sezonu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати