Tempo950x100

Tempo300x100

«Ядерні перспективи» горіхових трендів

«Ядерні перспективи» горіхових трендів

Загалом, у світі вирощується понад 10 основних видів горіхів  і, залежно від культурних та смакових вподобань, в одних країнах надають перевагу, наприклад, мигдалю, а в інших – макадемським горіхам.

За даними Міжнародної організації горіхів та сухофруктів, в 2016/2017 МР виробництво всіх видів горіхів мало рекордні показники і становило 4,21 млн тонн, тоді як в 2017/2018 МР скоротилося на 0,67% до 4,19 млн тонн. Виробництво волоських горіхів становило 871,8 тис.тонн. Найпопулярнішим у світі є арахіс, наступний –  мигдаль і на третьому місці – волоські горіхи.

Якщо розглянути картину споживання, то  мигдаль найбільше люблять жителі Об’єднаних Арабських Еміратів, де в розрахунку на одну особу припадає 4,14 кг цього горіха, кеш’ю найбільше споживають в Німеччині – 0,694 кг/особу, одна особа в Туреччині споживає  1,26 кг фісташок, споживання арахісу в Нігерії – 18,72 кг/особу,  а от волоських горіхів на 1 особу найбільше вживають в Ізраїлі – 0,62 кг/особу. В Україні цей показник становить  0,4 кг/особу, тоді як середньосвітове споживання становить 0,11 кг/особу.  Найбільший показник споживання серед країн має Китай – 362,4 тис. тонн в 2017 році.  

З кожним роком все більше підкорює даний ринок Україна, яка протягом останніх років вже входить в п’ятірку найбільших виробників волоських горіхів в світі.  Але, що ж представляє собою горіхівництво в Україні і чому навіть ті рекордні врожаї, які було отримано,  це ще не межа?

За даними Міністерства аграрної політики та продовольства в 2018 році із загальної площі всіх насаджень виробництво горіхів становило 127,2 тис.тонн, з яких волоського горіха виробили 127,19 тис. тонн. З них 98,95% горіхів виробляється господарствами населення, а волоського – 98,97%. В 2017 році виробництво становило 108,66 тис. тонн.

Тенденція до зростання обсягів виробництва повністю відповідає тенденції зростання площ під горіхами. В 2018 році площа становила 21,3 тис. га, з яких 13,8 тис. га під деревами в плодоносному віці. За видами господарств отримуємо таку картину:  36,3% –  належали промисловим підприємствам і 63,7% – господарствам населення.  Загальне зростання площі  на 16,4% в 2018 році, порівняно з 2017 роком, свідчить про появу заціквленості серед підприємств, які за рік збільшили площі на 60,4% (в 2018 площа 7,7 тис. га). Крім того, жодна інша культура минулого року так не наростила площі, як горіх. Для порівняння, площі під вишнями зросли на 1,4%, під персиком – на 5,71%, малиною й ожиною – на 7,69%. Тоді як під яблунями – взагалі скоротилисяна 1,45% (проте площі плодоносних дерев зросли на 0,66%).

Ще один фактор, який може привернути увагу – це зростання врожайності: в 2018 році з 1 га збирали 90,2 ц, тоді як в 2017 році – на 14,2% менше. На таке різке зростання могло вплинути декілька факторів, серед яких – сприятливі погодні умови.

На перший погляд,  здаєтся, що на покращення врожайності також могло вплинути нарощення площ підприємствами. Проте тут є одне «але»:  плодоношення горіхового саду починається з 5-7 річного  віку. Тому ті 2,9 тис га, які були посаджені підприємствами в  2018 році зможуть приносити врожай пізніше.

  У світі волоські горіхи приваблюють інвесторів через високу прибутковість та інвестиційну віддачу. А той факт, що перші прибутки можна отримати лише через 5 років після посадки саджанця, компенсується періодом плодоношення, який може тривати до 100 років.

Не зважаючи на вражаючі врожаї та збори, ситуація залишається неоднозначною. В Україні  стикаються з недосконалістю статистичних даних в цьому сегменті, і тому складно говорити про  реальний стан справ .

 Наступна проблема: в господарствах населення досить часто відсутня технологія.  Для пересічного селянина вирощування горіхів – це просто ще одне додаткове джерело доходу. Вродило більше –добре, адже можна більше продати. Ніхто не дбає про якість, а навіть навпаки – часто з метою «заробити побільше»,  відбуваються маніпуляції  з вологістю горіхів.  Інша річ, коли справа стосується бізнесу. Людина, в якої основний дохід залежить від врожаю, вже більше задумується про технологію. З’являється поняття якості. Воно виражається через ретельний підбір сортів, підживлення дерев, правильний збір та зберігання врожаю. Крім того, виробник, зацікавлений в розвитку свого підприємства, займається й первинною обробкою горіхів, калібруванням ядра та пакуванням продукту.

Серед причин різкого зростання популярності горіхів можна виділити співпадіння інтересів як виробників так і споживачів. Адже:

–          зі сторони бізнесу – це висока рентабельність виробництва, підтримки галузі та сприятливі кліматичні умови;

–          зі сторони споживачів – популяризація здорового способу життя.

А тепер  детальніше про ці два тренди.

Ще в 2016 році рентабельність садівництва була значно вищою, ніж у більшості зернових. Так, рентабельність ягід становила 104%, винограду – 74,6%, хмелю – 100,4%. Ситуація з плодовими деревами була дещо гірша і дохідність становила 12 %. В той же час, рентабельність горіхів різні експерти оцінюють від  150% до 400%, залежно від способів реалізації, технологій вирощування, виробничих витрат. Крім того, досить поширена практика раціонального використання площ, коли на одній земельній ділянці висаджують дві культури, наприклад, горіхи й промислові трави.

Велике значення в розвитку галузі горіхівництва, та й садівництва в цілому в Україні, відіграла підтримка зі сторони держави у вигляді дотацій. Минулого року, на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства передбачалося 300 млн грн., але в кінці грудня розпорядженням КМУ підтримку збільшили ще на 100 млн грн. У кінцевому результаті галузь отримала 400 млн грн. З них на придбання садивного матеріалу виділено 268,35 млн грн. І завдяки коштам  із державного бюджету частково було компенсовано витрати для придбання  саджанців для закладення нових садів площею 3970,3 тис га, в тому числі  1897,1 га горіхоплідних садів.

Споживачі. Сьогодні все більше людей задумуються про здоровий спосіб життя, шукаючи інформацію про правильне харчування. Одним з таких продуктів, через велику кількість вітамінів та мікроеементів, є горіхи.  Виробник намагається пристосуватися до потреби споживача, тому на полицях магазинів можна побачити граноли,  горіхові  суміші, батончики, цукерки з горіхами. Широкі можливості для застосування горіха в кулінарії є ще однією  причиною зростання обсягів споживання в Європі. Якщо проаналізувати зацікавленість  споживачів горіхами, то матимемо приблизно таку картину:

Популярність горіхів в Україні, за дослідженнями тренду запитів користувачів в Інтернеті протягом останніх 5 років постійно зростала і в січні 2019 року досягла піку. Найбільше цікавляться горіхами жителі Харківської, Черкаської, Одеської, Полтавської та Кіровоградської областей. 

Повернемося до трендів споживання, які підтверджені міжнародною статистикою. Так, на рисунку наведена динаміка споживання волоських горіхів у низці країн, серед яких Україна, ЄС, Китай та США.

Загалом можна виділити кілька тенденцій.  Перша – це різке зростання обсягів споживання протягом останніх 5 років. Крім ЄС та України, зростає споживання в Білорусі, Республіці Корея, Японії, Індії та інших країнах. Ці країни є наглядним прикладом  популяризації образу здорового харчування. Для деяких з цих країн, волоський горіх є відносно новим та нетрадиційним продуктом, що приходить на зміну арахісу.  

Інша тенденція – це постійні перепади обсягів споживання, характерні для Америки. Пояснити це можна відносно стабільним ринком, платоспроможним населенням, вибір якого залежить від смакових вподобань. Тенденція до зниження обсягів споживання в Китаї  частково може бути пов’язана  з насиченістю ринку та поступовим поширенням інших видів горіхів.

Що ж може чекати галузь горіхівництва в майбутньому? Знову ж таки, можна виділити декілька трендів. Перш за все, це розширення виробництва: виробники саджають не тільки волоський горіх, а в південній частині України вже займаються вирощуванням фундуку, мигдалю і навіть говорять про фісташки. Але такі культури на сьогодні більше схожі на «виробничий експеримент».  Проте, з часом, така «новинка» може стати в досить популярною, особливо серед невеликих підприємств.

Інший фактор, який може змістити орієнтири і дозволить по-іншому поглянути на ринок горіхів – це впровадження ринку землі. Для багатьох аграріїв актуальним залишається питання оренди землі. Адже проведення довгострокової діяльності  (садівництво) на орендованих землях все ще є ризикованим через  ймовірність розірвання контракту зі сторони орендодавця.  З відкриттям ринку цю проблему можна буде вирішити, що в результаті  стане поштовхом до активнішого розвитку горіхівництва та й садівництва в цілому.

Що ж до прогнозів і майбутнього виробництва, то однозначно, потенціал українських виробників досить значний і протягом останніх п’яти років відбувається оновлення цієї галузі: зменшується площа під старими садами та збільшуються площі нових промислових садів. Тому в подальшому можна очікувати зростання загального виробництва, як мінімум ще на 16-20%.

Загалом же, горіх для України вже давно є традиційним деревом, яке росте майже в кожному сільському дворі. Висока рентабельність, сприятливі погодно-кліматичні умови, невибагливість культури призвели до популяризації його у промисловій сфері. Ефективна державна підтримка лише сприяла розширенню, а той факт, що 48,5% площ, які дотувалися державою, були використані саме під горіхові сади, говорить про вибір виробників. Тому в найближчі п’ять років можна очікувати зростання не лише обсягів виробництва, а й переробки горіхів в Україні.

Онищенко Неля, Аналітичний департамент УАК

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yaderni-perspektyvy-horihovyh-trendiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати