Tempo950x100

Tempo300x100

Ягідний бум чи буря в склянці води?

Ягідний бум чи буря в склянці води?

Про це розповів Роман Черепаха, інвестиційний директор Horizon Capital на конференції «Сучасна переробка ягід та фруктів», що відбулася в Києві в рамках виставки Ukrainian Food Expo 24 листопада, передає propozitsiya.com.

З одного боку, протягом одного лише 2016 р. експорт свіжої ягоди зріс учетверо, а замороженої – ще більше. Однак в абсолютних показниках це зовсім небагато – відповідно $12 і $19 млн. Порівнюючи Україну з найбільшими в Європі експортерами малини – Польщею й Сербією, видно, що нам буде дуже складно конкурувати з країнами, де виробництво орієнтоване на експорт.

Наприклад, в Україні тільки 5% вирощуваних ягід іде на експорт, тоді як у Польщі 62%, а в Сербії 66%. Також Роман Черепаха звернув увагу на те, що найбільше заморожених ягід експортується до Польщі й Німеччини, зокрема, частка Польщі щороку зростає і вже досягла майже половини загального обсягу.

З одного боку, за словами Романа Черепахи, це добре, бо Україна має стабільний ринок збуту великих обсягів ягоди. З іншого, Польща фактично виступає посередником, який закуповує українську сировину чи напівфабрикат (свіжу ягоду чи заморожену відповідно), а продає продукти глибокої переробки на високомаржинальні ринки – переважно до країн ЄС.

Відтак Роман Черепаха говорить про втрачені можливості для української ягідної індустрії. Тож поки що Україна мусить задовольнятися лише частиною доходів від ягід. Про розміри цих доходів можна судити за результатами дослідження, проведеного в Сербії. Воно показало, що з 2 євро, які платять за 1 кг свіжої малини заклади харчування, фермер отримує тільки 0,5 євро, і це вже за охолоджену ягоду. А з 2,4 євро, які платить покупець за 1 кг замороженої малини в європейському супермаркеті, фермер отримує 0,7 євро.

 

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yahidnyj-bum-chy-burya-v-sklyanci-vody
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати