Tempo950x100

Tempo300x100

Як агропідприємству уберегтися від рейдерства

Як агропідприємству уберегтися від рейдерства

За даними Всеукраїнської аграрної ради, 75% аграріїв побоюються рейдерських захоплень своїх підприємств.

Як відбуваються захоплення аграрних підприємств та як себе юридично уберегти від махінацій та підроблених документів, розповів під час ІІІ щорічної Конференції Аграрних юристів, яку 31 жовтня провела інформаційна компанія “ПроАгро”, Михайло Апостол, радник Першого віце-прем’єр-міністра України з питань АПК.

На його думку, однією з причин рейдерських захоплень є бажання сільськогосподарських підприємств заощадити на послугах висококваліфікованих юристів.

«Рейдерством ми називаємо ситуацію, коли забігли озброєні люди в балаклавах, переоформили власність та корпоративні права на іншу особу. Останні три роки я займаюсь вирішенням та недопущенням цих конфліктів і мушу констатувати, що в 99, 99% випадків вина лежить на керівниках агропідприємств. У тих справах, в яких мені доводилося розбиратися, були і розписки, написані власниками агропідприємств, про отримання десяти тисяч доларів застави. Це ставало формальним приводом для того, щоб на підприємство мали права треті особи», – підкреслює Михайло Апостол.

За його словами, в Росії немає такого поняття як «рейдерське захоплення». А в Україні на сьогоднішній день нестабільна політична ситуація в країні та недосконале земельне законодавство, що спричинило активізацію земельних шахраїв, які діють спільно з юристами та  психологами.

«Після того, як депутати, які захищають фермерів, прийняли у 2016 році закон про спрощення реєстрації корпоративних и речових прав, надавши можливість реєстраторам без засновника, без власника переоформляти підприємство, Україну накрила хвиля рейдерства», – зазначає Михайло Апостол.

Читайте також: Рейдерство в АПК процвітає з вини Міністерства юстиції

Він зауважив, що в Україні діють близько 50 груп, яких наймають для рейдерського захоплення, а з початку року зареєстровано 37 впроваджень у намаганні привласнити чуже майно, а у минулому  році 35.

Щоб вберегти своє підприємство від рейдерського захоплення, експерт радить найняти грамотного юриста, який має навести порядок з усіма договорами.

Досить часто виникають проблеми із продажем корпоративних прав, коли один з співзасновників компанії йде на поводу у аферистів і продає задешево свою частку, розраховуючи отримати повну суму вже після переоформлення документів. Також причиною конфлікту стають договори про кредити та реструктуризацію, коли підприємство, набравшись кредитів, неспроможнє платити кошти фінансовим установам згідно своїх зобов’язань. У такому випадку, компанія може стикнутися з тим, що кредитори будуть мати права на майно підприємства.

«Компанія, маючи кваліфікованого юриста, завжди буде застрахована від таких речей. Якщо ви ведете прозору діяльність, не берете на себе сумнівні кредитні зобов’язання, не маєте серйозних внутрішніх конфліктів та тримаєте в порядку свої папери, до вас просто не буде з якого боку підступитися», – резюмує Михайло Апостол.

 

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-ahropidpryyemstvu-uberehtysya-vid-rejderstva
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати