Як американець в українському селі організував органічну ферму

Як американець в українському селі організував органічну ферму

Чіп – американець, місіонер, висвячений на пастора. Лідія – українка, родом з Мелітополя. Сюди вони переїхали, щоб опікуватися реабілітаційним центром для нарко- та алкозалежних при місцевому костелі. Чіп, окрім того, що допомагає залежним людям та їхнім родинам, займається органічним фермерством, пише ye.ua.

«Важливо пам’ятати, що земля – жива»

«У нас немає жодних проблем з тим, що ми живемо у селі. Звісно, багато чого треба було реорганізувати, перелаштувати, структурувати», – зізнається Чіп. Одна з перших справ, за яку взявся американець, – створення органічної ферми.

Господарство Тейлорів в багатьох аспектах відрізняється від звичних нам українських городів. На досить невеликій ділянці Чіп створив справжнє еко-господарство. Зізнається, воно потрібне не лише для того, щоб годувати родину, а й для оплати рахунків. Оскільки землі небагато, організував все так, щоб кожен її клаптик був задіяний.

Культури, які вирощує Чіп, нетипові для місцевості. Зізнається, це дає можливість продавати продукцію на замовлення, переважно для ресторанів. Урожай на грядках збирають по кілька разів за сезон. Але він не вирощує більше, ніж може продати, щоб зелень не пропадала дарма. Хоча зізнається, попит зростає.

«Я називаю наше господарство «твоя ферма», – розповідає Чіп. – Кожен, хто купує нашу продукцію, має відчувати, що вона вирощена саме для нього. Бо ми виростимо для кожного те, що він хоче, як хоче і коли хоче – начебто це його власне господарство».

Вирощує Чіп переважно зелень. Каже, важливо пам’ятати, що земля – жива. І її не варто отруювати хімічними добривами чи пестицидами. В господарстві є кількадесят курей, кінь, кози – їх також годують екологічно чистим кормом. Скажімо, для курей пророщують пшеницю і годують зеленню. Грядки Чіп формує з допомогою органіки, яка перегниває і утворює родючий пухкий грунт. Листя, що спадає з дерев, перетворює на теплі грядки. Тут Чіп сіє салати і вже в першій половині березня матиме свіжу зелень. У теплицях і досі зріють помідори різноманітних сортів, підростає розсада мексиканського перцю, рідкісна для нашого клімату токійська біла цибуля, на грядках – салат, рукола, кинза, буряки.
В будинку дві кімнати відведені для мікрозелені. Тут, під лампами підростають проростки гороху, базиліку… А ще – в горщиках росте особливий перець хабанеро, з якого Чіп готує справжній мексиканський соус – сальсу.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-amerykanec-v-ukrayinskomu-seli-orhanizuvav-orhanichnu-fermu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати