Tempo950x100

Tempo300x100

Як через вибрики погоди врожай постраждав

Як через вибрики погоди врожай постраждав

У Німеччині та Франції, вже підрахували, що втрати врожаю складуть, як мінімум, 20%. Згідно з першими оцінками регіональних влад Німеччини, посуха завдала шкоди сільському господарству більш, ніж на один мільярд євро. 

Німецькі аграрії озимої пшениці зберуть на 20% менше торішнього, а озимого жита – на 28% менше.

За словами Європейської асоціації виробників фруктів і овочів (PROFEL), екстремальна засуха, що тривала останнім часом в Європі, викликала найсерйозніші за останні 40 років проблеми для овочевого сектора в ЄС.

“Через спекотну і суху погоду, яка тривала протягом липня в більшості районів континенту, овочі продовжували страждати і врожайність різко впала. Сьогодні ситуація для виробників та переробників овочів склалася найсерйознішою за останні 40 років”, — повідомили в Асоціації.

Особливо постраждали від посухи Франція, Бельгія, Нідерланди, Німеччина, Великобританія, Угорщина та Польща.

Цей рік став третім поспіль для гороху та бобів, коли вони істотно страждають від погодних умов. Так зниження врожайності цих культур коливається від 20% до 50%.

“У деяких виробничих регіонах на півдні Європи перший врожай бобів зазнав втрат від сильних штормів (повені та граду). Для цибулі втрати становлять від 15 до 50%; крім того постраждали кабачки та шпинат. У багатьох регіонах другий врожай шпинату, квасолі та цвітної капусти дуже сильно постраждав через посуху “, – підкреслили в Європейській асоціації виробників фруктів і овочів.

Страждають від погодних аномалій і найближчі сусіди України. Так, холодна весна і літня посуха в російських регіонах призведуть до зниження збору зернових. Природні катаклізми в цьому році стали випробуванням практично для всіх регіонів країни. За оцінкою Мінсільгоспу РФ, втрати врожаю зерна в поточному році в Росії із-за погодних умов можуть скласти близько 30 мільйонів тонн. 

Що стосується Білорусі, то такої посухи, як в 2018-му, в країні не було вже 70 років. За останніми даними, в Брестській області пошкоджено 52 тис.га посівів, в Гомельській від посухи загинуло 63,5 тис. га сільськогосподарських культур, в Гродненській області 38 тис. га зернових планується прибирати на сінаж, 30 тис. га посівів сільгоспкультур пошкоджено в Могильовській області, в Мінській області – близько 40 тис. га посівів зернових, повідомляє «БелТА» з посиланням на міністра сільського господарства і продовольства Білорусі Леоніда Зайця.

Засуха перетворила в вище названих районах Білорусі 70 гектарів озимих в пил, усі колоски до одного порожні. Збитки будуть підраховані пізніше, але вже і так зрозуміло, що витрати аграрії понесли серйозні, а зерна буде зібрано мало.

Зараз жнива в Україні йдуть повним ходом. Якими будуть загальні втрати врожаю – поки неясно. Однією з причин збоїв у графіку цьогорічних жнив стали погодні катаклізми. У травні – червні деякі регіони потерпали від посухи, а з липня їх накрили дощі. У підсумку на окремих ділянках урожай вигорів, а на деяких – зерно “з’їв” грибок через підвищену вологість. Дощі  також зіпсували якість зерна, і велика частина пшениці перейшла в клас кормової. 

З упевненістю можна сказати, що через погодні умови врожаю цьогоріч буде менше. Про це в один голос кажуть аграрії в різних куточках країни. 
 
“У зв’язку з інтенсивним накопичення тепла почався одночасний розвиток практично всіх сільськогосподарських культур. Навіть якщо згадати про плодові – почалося цвітіння вишні, абрикоса, яблуні, всього одночасно. Хоча повинно бути розтягнуте в часі. Що стосується зернових, то за об’ємами буде менше, ніж минулого року. Це абсолютно об’єктивні умови”, – пояснила керівник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко.

«Україна є зоною ризикованого землеробства. З незапам’ятних часів раз в три роки буває поганий рік неврожайний. Цей рік виявився досить складним для України, в якій «найкращі землі і найкращі люди, але є чотири ворога – весна, літо, осінь і зима». Погані погодні умови в нашій країні (посуха, затяжні дощі) вплинули на якість врожаю і на його кількість», – підкреслив директор з інновацій та розвитку “Аграрної Агенції АГРОС”,  експерт страхового ринку Володимир Юдін.

За його словами, у веденні аграрного бізнесу сама основна проблема для фермерів — це погода, яка вносить корективи в стан врожаю, і як результат — прямо впливає на маржу. Саме тому застрахувати основні ризики вкрай важливо. 

«В запасі у будь-якої людини, що займається підприємництвом, завжди повинен бути резервний варіант на випадок настання форс-мажорних обставин. Це допомагає йому з найменшими втратами вийти з будь-якої кризової ситуації. Якщо ж ми ведемо мову про агробізнес, то кількість можливих ризиків тут значно вище. І в першу чергу це ризики природного характеру. Не можна займатися сільгоспвиробництвом, не маючи гарантії повернення вкладених коштів, бо біда різного характеру може чекати посіви в будь-який момент, так як ідилічна погода двадцятирічної давності, уявленнями про якої живуть в Україні, вже давно  закінчилася. Страхування сільськогосподарських ризиків – єдиний спосіб гарантувати фінансовий результат виробнику. Страхування своїх врожаїв – це своєрідна «подушка безпеки» для фермера в разі повеней, посухи, граду і т.д», – зазначає Володимир Юдін.

Він підкреслив, що не тільки праця фермера, але і страховка від агроризиків дозволяє бути впевненим у завтрашньому дні і майбутнього прибутку.

«Скільки можна сподіватися на «авось», кожен раз прокидатися серед ночі, коли град барабанить по даху або тривожно вибігати на поле, побачивши хмари диму? Хіба не краще  будувати плани на майбутнє розуміючи, що гроші були, є і будуть. Сільське господарство нагадує гру в російську рулетку: ніколи не можна бути впевненим 100 % у тому, чи збереш врожай. Програми страхування від сільгоспризиків допоможуть заощадити гроші, час і нерви. І навіть обираючи варіанти страхування, фермерам теж не доведеться напружуватися, адже є фахівці, які все зроблять за них і запропонують кращі умови на ринку страхування, щоб клієнт отримав максимум вигоди за мінімальні гроші», – зазначає експерт.

На ринку страхових послуг компанія “Аграрна Агенція АГРОС” пропонує фермерам кращі умови страхування врожаю і якісний ризик-менеджмент, який забезпечує фінансові виплати і гарантує підтримку протягом усього строку дії договору страхування. Компанією розроблені і впроваджені ефективні методи встановлення збитку з різних сільськогосподарських культур. 

«Аграріям важливо розуміти, що насправді вони страхують не так сільгоспкультури, як власний бізнес. Агрострахування – це надійний регулятор фінансових потоків, який забезпечує грошові надходження не в окремих випадках, а постійно. Бо сільгоспвиробник завдяки відшкодуванню завданих збитків отримає можливість пересіяти свої поля чи компенсувати значну частку очікуваного доходу. Недаремно в народі кажуть, що скупий платить двічі, тому аграріям не варто економити на страховці», – зазначає Володимир Юдін.

Довідка:

Агенство Агрос спеціалізується на одному з найскладніших видів страхування – агрострахування. Для українських агровиробників розроблені різні програми страхування сільськогосподарських культур, які включають в себе як страхування від окремих погодних ризиків, так і страхування комплексу таких ризиків.

Контактні телефони: (044) 229 01 34 

 

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-cherez-vybryky-pohody-vrozhaj-postrazhdav
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати