Tempo950x100

Tempo300x100

Як Держгеокадастр розбазарює державні землі

Як Держгеокадастр розбазарює державні землі

Про це у екслюзивному інтерв’ю AgroPolit.com розповів доктор економічних наук, заступник голови ради Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Мартин.

Першою схемою є розрекламована передача землі ОТГ. Мартин говорить, що земля, яка перебуває в оренді, тільки на папері вважатиметься комунальною, а реально розпоряджатися нею громада не зможе. До того часу, як закінчиться укладений договір оренди, навіть інший склад ради вже розпоряджатиметься землею.

“ОТГ у більшості випадків стають номінальними власниками. Так, передана земля рахуватиметься як комунальна власність, але де-факто повернеться в управління громади досить нескоро”, – зазначає Мартин.

Інша схема пов’язана із земельними аукціонами. Експерт зазначає, що після закінчення договорів оренди землі ділянки одразу виставляються на земельні аукціони, де перемагає той, хто запропонує найвищий відсоток орендної плати. В результаті дуже багато сільських громад залишаться незадоволеними результатами цих аукціонів, адже місцеві фермери, які обробляли землю, швидко витісняються агрохолдингами, які пропонують вищу орендну плату.

“Збоку виглядає все гарно – бюджет нібито отримує більше грошей, проте для сільської громади місцевий фермер, навіть із меншою орендною платою, завжди буде вигіднішим за агрохолдинг. Фермер, на відміну від агрохолдингу, зареєстрований на території громади, а тому саме тут сплачуватиме податки, створює робочі місця для місцевих жителів, а в кінцевому підсумку зароблені ним гроші залишаться в громаді. Податків із доходів агрохолдингу громада не побачить”, – додає Мартин.

 

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-derzhheokadastr-rozbazaryuye-derzhavni-zemli
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати