Tempo950x100

Tempo300x100

Як дрібному виробнику ягід стати успішним

Як дрібному виробнику ягід стати успішним

Сьогодні  ягідні ділянки закладаються в усіх регіонах України. Розмір ягідних плантацій варюється від кількох соток до 100 і більше гектарів.  В кожного фермера своя технологія і розуміння подальшого збуту  своєї продукції, в тім, не всі розуміють, наскільки цей ринок специфічний, пише info.shuvar.com.

«Перш за все треба усвідомити, що міряти ягідні ділянки треба не гектарами, а робочою силою.  Сьогодні  ягідні плантації закладають виробники зернових та олійних, які звикли працювати великими форматами. Але хто буде збирати цей врожай? В нас дефіцит робочих рук існує навіть на рівні середнього фермера і ця проблема буде лише загострюватись – розповідає Ірина Кухтіна,  президент асоціаціі «Ягідництво України»

Експорт української свіжої та замороженої  ягоди з України за останні  чотири  роки зріс в 3 рази.  Відбулось це лише за рахунок двох факторів: девальвація гривні та зниження імпортного мита в країнах ЄС. Але в майбутньому треба бути готовим до зростання конкуренції  і, відповідно, зниженню цін. Особливо це буде відчуватись на зовнішньому ринку.

«В минулому році  українським виробникам ягід підіграла погода: в країнах ЄС виробництво впало и ми змогли черговий раз збільшити експорт. Але на перспективу треба розуміти, що при стабільному курсі гривні або його зростанні наша конкурентоспроможність на зовні буде знижуватись і на свіжому ринку і на ринку сировини. Тому що  в ЄС виробництво теж зростає і дуже швидко. Крім того, зовнішній ринок треба дуже ретельно вивчати. Припустимо,  ціна на малину 8 EUR/кг у січні в супермаркеті Берліну – це інформація ні про щ- ми в лютому малину не вирощуємо. Набагато кориснішої була б інформація про ціни на малину в Австралії, але в липні або серпні “,- розповіла пані  Кухтіна.

За словами експерта,  в ягідному бізнесі все має значення : розмір господарства,  кліматична зона,  відстань до головних ринків збуту, технологія виробництва.  Наприклад , фермери Закарпаття отримали джекпот у вигляді шикарних кліматичних умов і відносно недалекої відстані до ЄС.  А от для виробників  Центральних та Південних регіонів України величезне значення має відстань від великих міст в Україні, бажано щоб вона була не більш ніж 100 км.  

«Зараз багато  агітують за експорт, але чому ми забуваємо про можливості внутрішнього ринку? Тут не треба робити особливі сертифікати, дрібний виробник може достатньо дорого продавати свою ягоду в Україні, виходячи на ринок в квітні або травні. Створення брендів на базі кооперації виробників гарантуює  додаткові 3-5 грн на 1 кг ягоди», – резюмує Ірина Кухтіна.

 

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-dribnomu-vyrobnyku-yahid-staty-uspishnym
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати