Tempo950x100

Tempo300x100

Як ефективно підживити сад, щоб отримати гарний врожай

Як ефективно підживити сад, щоб отримати гарний врожай

Фермерське господарство «Коник», що на Закарпатті, відоме українським споживачам  не лише якісними яблуками й грушею, а й чудовими фруктовими, фруктово-овочевими та ягідними соками. Продукція господарства уже багато років представлена на полицях мережі «Сільпо», орієнтованої лише на фрукти високої якості. Про секрети підживлення плодових насаджень розповів очільник ФГ «Коник» Андрій Мелеш. 

«Ми прагнемо, щоб наша продукція подобалася нашим покупцям. Для цього соки мають бути смачними і якісними, а плоди — безпечними для споживача. Сам урожай має бути гарантованим, щоб протягом року його можна було постачати у мережі максимально довго», – зазначає Андрій Мелеш.

Щоб бути успішними, у садах господарства застосовують передовий європейський досвід, а також добрива, стимулятори росту, рослинні гормони та антистресанти.
«На початку 2015 року нам терміново був потрібен надійний постачальник добрив та регуляторів росту — таких, які б відповідали вимогам європейської технології. Саме в цей час ми починали співпрацю з компанією BINFIELD. Консультанти радили нам застосовувати конкретні елементи живлення або стимулятори росту за фазами розвитку плодових насаджень. Проаналізувавши портфоліо продуктів компанії BINFIELD, ми разом зі спеціалістами з-за кордону вирішили будувати систему позакореневого удобрення, використовуючи мінеральні добрива та стимулятори росту виробництва німецької компанії COMPO Expert Gmbh, які пропонує BINFIELD. Це продукти, що містять усе необхідне для саду, і не містять нічого зайвого, дають абсолютно зрозумілий, підтверджений наукою ефект, мають високу якість та об’єктивну ціну», – зазначає Андрій Мелеш.

У перший сезон у господарстві застосували усю лінійку продуктів Басфоліар для саду. Зокрема, це було рідке добриво з фосфітами, екстрактом морських водоростей, цитокініном та ауксином — Басфоліар Актив СЛ, стимулятор росту з амінокислотами рослинного походження Басфоліар Авант Натур СЛ та мікродобрива з високим вмістом цинку — Басфоліар Zn Фло та бору — Басфоліар Бонон СП. Результат підтвердив очікування.

«Пропоновані BINFIELD продукти вирішують низку проблем сучасного садівництва. Так, надзвичайно ефективними є рідкі добрива Басфоліар Актив СЛ та Басфоліар Фрутс СЛ, у яких міститься фосфор у формі фосфіту. За листкового внесення фосфітам властива не лише стимулювальна дія, а й системний фунгіцидний ефект, за додавання у бакову суміш вони підсилюють дію контактних фунгіцидів.

За періодичного внесення фосфіти запобігають парші, альтернаріозу й борошнистій росі у схильних до цього сортів яблуні, а у насадженнях кісточкових такі обробітки є профілактикою моніліозних плодових гнилей.

У своїх садах ми застосовуємо Басфоліар Актив СЛ перед цвітінням — з метою покращити запилення, після цвітіння — для зменшення обпадання зав’язей, а також до і після настання стресових умов (весняні приморозки, критично високі температури та ін.), щоб знизити їх негативний вплив. За підсилення фунгіцидної дії у зерняткових садах відповідальні внесення фосфітів від фази червоного бутона, коли настають сприятливі умови для поширення аскоспор парші. Фосфіти мають системний фунгіцидний ефект лише за превентивного застосування. Загалом на яблуні й груші протягом сезону ми виконуємо до 6–8 внесень продуктів на основі фосфітів», – зазначає Андрій Мелеш.

Застосування фосфітів на яблуні дозволяє господарству протягом сезону «заощадити» 2–3 обробітки системними фунгіцидами. Для захисту від парші й борошнистої роси системні продукти у сад вносять лише за крайньої потреби, й це гарантовано запобігає розвитку в грибних патогенів резистентності до системних сполук.  

«Стимулятор Басфоліар Авант Натур СЛ на яблуні ми застосовуємо після цвітіння, вносимо його двічі, великими нормами. Ідеться про те, щоб підтримати розвиток листової поверхні — це збільшує надходження асимілянтів у рослинні тканини й у результаті зменшує природне обпадання зав’язей. Амінокислоти, що містяться у рідкому добриві-стимуляторі Басфоліар Авант Натур СЛ, отримані з рослинної сировини й за допомогою ферментативного гідролізу, тому вони працюють ефективно: у них правильна хімічна структура і рослини належно їх сприймають», – розповідає Андрій Мелеш.

Особливо рекомендовані для кісточкових рідкий стимулятор росту Басфоліар Келп СЛ з екстрактом натуральних фітогормонів — ауксину та цитокініну. Цей продукт ідеально підходить для плодових кісточкової групи, адже для застосування на яблуні має низку хімічно синтезованих рослинних гормонів потужної дії — гібереліни, бензиладенін, нафтилоцтову кислоту тощо. Натомість ауксин та цитокінін, які є у складі Басфоліар Келп СЛ, отримані з бурих морських водоростей, тому завдяки своєму природному походженню вони діють м’яко і збалансовано. 

«Для регулювання урожаю кісточкових культур, плоди яких є значно тендітнішими, потрібні саме натуральні, виділені з рослинної сировини, фітогормони. Їхній баланс (співвідношення складників) легко сприймається рослиною. На кісточкових ми застосовуємо рекомендовану європейськими консультантами схему підживлення й стимуляції урожаю. Перед цвітінням 1–2 рази вносимо продукти на основі фосфітів (Басфоліар Фрутс СЛ або Басфоліар Актив СЛ), під час цвітіння — Басфоліар Келп СЛ із натуральними ауксином та цитокініном, нормою 2 л/га, після цвітіння — двічі, великими нормами, по 10 л/га, даємо добриво-стимулятор із рослинними амінокислотами Басфоліар Авант Натур СЛ», – зазначає Андрій Мелеш.

Так як зими цього року практично не було, сади почнуть цвісти набагато раніше, а це означає набагато вищий, аніж у попередні сезони, ризик приморозків чи просто низьких температур під час цвітіння. 

«У садівництві нині велика проблема: собівартість продукції росте, натомість закупівельна ціна падає. Аби втриматися на плаву, іншого шляху, окрім застосування ефективних продуктів з оптимальним умістом та ціною, не існує. За вартістю гектарної норми внесення діючих речовин, за впливом обробітків на собівартість кінцевої продукції BINFIELD пропонує найефективніші на вітчизняному ринку інструменти. Їхня ціна і якість дають змогу виконати у саду оптимальну кількість обробітків. Користуючись продуктами BINFIELD, ми не мусимо занижувати норми внесення позакореневих добрив, як це деколи рекомендують інші постачальники — у таких випадках лукаві маркетологи зазвичай кажуть: «Так, наш продукт супердорогий, але його потрібно удвічі менше». Але це неправда, адже потреби рослин обґрунтовані біологічно. Якщо вони не отримають необхідної кількості підживлення чи стимуляції, то такі внесення не виконають своєї ролі.
Норми позакореневих добрив, стимулювальних сполук і фітогормонів для наших садів розраховують провідні європейські консультанти, з якими господарство тривалий час співпрацює, яким довіряє і є успішним.

Ми задоволені багаторічною співпрацею з професійною командою компанії BINFIELD. Наше господарство вже закупило продукти для ефективного збалансованого позакореневого живлення. Рекомендуємо це зробити й колегам-садівникам», – підсумовує Андрій Мелеш.

Довідка:
Про ФГ «Коник»

Фермерське господарство «Коник» розташоване в околицях міста Ужгород. Вирощують 164 га яблуні, з яких 30 га — молодий сад, 70 га яблуневого саду накрито протиградовими сітками. Також культивують грушу (20 га) та абрикосу, сливу й черешню — 25, 5 й 8 га відповідно. У сезоні 2019 — середня урожайність яблуні сягнула 72,5 т/га, урожайність трирічного саду груші Абат Фетель — 33 т/га. У сезоні 2020 очікують на перший товарний урожай кісточкових, насадження яких входять у плодоношення. Українським споживачам ФГ «Коник» відоме не лише якісними яблуками й грушею, а й чудовими фруктовими, фруктово-овочевими та ягідними соками торгової марки «Коник».

Про компанію BINFIELD

Заснована 2011 року компанія BINFIELD пропонує українським аграріям продукцію провідних європейських виробників — Compo expert GmbH (Німеччина), UAB Arvi Fertis (Литва), холдингу Grupa Azoty (Польща), Achema (Литва) та ICL (Ізраїль). Це широке портфоліо продуктів: комплексні гранульовані добрива, зокрема і безхлорні, водорозчинні та рідкі добрива для позакореневих підживлень, стимулятори росту на основі фітогормонів, антистресанти з амінокислотами рослинного походження. У портфелі є й продукти, рекомендовані для застосування у товарному садівництві, — Басфоліар Фрутс СЛ (продукт із фунгіцидним ефектом на основі фосфітів), Басфоліар Актив СЛ (комбіноване добриво з екстрактом морських водоростей, фосфітом та елементами живлення), Басфоліар Авант Натур СЛ (антистресант і стимулятор росту з рослинними амінокислотами), Басфоліар Келп СЛ (рідке макродобриво з ауксином та цитокініном), а також рідкі мікродобрива із вмістом кальцію, цинку, бору, марганцю тощо.

Леся Каделя, журнал «Садівництво по-українськи»
Джерело:  agrotimes.ua

Перегляди: 23
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-efektyvno-pidzhyvyty-sad-shchob-otrymaty-harnyj-vrozhaj
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати