Tempo950x100

Tempo300x100

Як екзотичний арахіс вирощують на Півдні України

Як екзотичний арахіс вирощують на Півдні України

Через те, що з кожним роком в Україні збільшується середня температура повітря, а кліматичні умови південних регіонів наближаються до субтропічних, в наших широтах успішно починають вирощувати арахіс.Про це пише «АгроЮг».

Як розказав  Максим Шевченко, один з представників ТОВ «Компанія Легіон-Агро», яка 4 роки вирощує цю культуру в Україні., через зміну клімату, арахіс вирощувати вигідно.

«З кожним роком клімат в Україні стає спекотнішим. Деякі культури, які раніше не вирощували, зараз стають дуже актуальними в умовах посухи», — розказує Максим. 

Арахіс — культура сонцестійка, любить спеку. Загалом його комфортно вирощувати в екваторіальних широтах, але для українських умов, завдяки селекції і відбору вдалось підібрати ранні сорти, які дають непогану урожайність.

«Взагалі арахіс дуже пізній, вирощується в кліматичних екваторіальних зонах. Індія наприклад, Китай, США. Ми підібрали ранні сорти арахісу. Ці ранні сорти добре показують себе в наших умовах, дають непогану врожайність. В районі 2-2,5 тонн насіння».  

Якщо дивитись на ціну  — 2 долари за кілограм, це дуже рентабельна культура, — ділиться Максим. Найбільш придатними для вирощування арахсі він вважає саме  Херсонську і Одеську області. Його ж поля знаходяться в Скадовському районі.

«Зацікавила культура, почали експерементувати, почали читати про це, шукати підходящі сорти, сіяти дослідні ділянки, спілкувалися з інститутами», — розказує Максим.  

Зараз «Компанія Легіон-Агро» співпрацює з селекційним європейським інститутом з різними компаніями-виробниками Північної Америки і Європи, які надсилають сорти арахісу для їх перевірки в українських умовах.

«Ми їх вирощуємо і є ексклюзивними постачальниками цього арахісу, і продаємо в Україні». 

Окрім цього Максим Шевченко розповідає, що його компанія пропонує навчати технології вирощування арахісу і надає повний супровід у його обробці, догляді. Всього у  «Легіон-Агро» вирощує три сорти, які гарно показали себе в Умовах кліматичних умов України.

«Були експеременти, в минулому, 2019 році ми відібрали три сорти, які гарно себе показали, бо до того були різні експеременти, різні сорти, які показували себе погано: урожайність погана була, деякі просто не визрівали, а ці сорти і визріли всі, і добре себе показали по урожайності. Ми з ними виходимо на ринок в цьому році». 

Наразі компанія реєструє два види  арахісу — «Іспанський» і «Валенсія». Як тільки пройде реєстрація, визначиться точна назва сорту арахісі, який буде вказуватись на упаковці.

«Є чотири типи арахісу -«Іспанський», «Валенсія», «Ранер» і «Вірджинія». А сорти назв — кожен називає як хоче, — пояснює Максим. 

Загалом, вирощування арахісу в Україні лише набирає обертів і популярності. А зі зміною кліматичних умов, попит на нього буде лише зростати, — переконаний Максим Шевченко.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-ekzotychnyj-arahis-vyroshchuyut-na-pivdni-ukrayiny
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати