Як фермерам компенсуватимуть вартість садженців

Як фермерам компенсуватимуть вартість садженців

Основна частина цих коштів спрямовується на компенсацію вартості садивного матеріалу, тобто саджанців. При цьому, отримати компенсацію вартості садивного матеріалу можуть лише ті українські виробники фруктів і ягід, які використовують легальні сорти і сертифіковані саджанці, пише east-fruit.com.

У 2018 році завдяки коштам, виділеним за державною програмою часткової компенсації вартості садивного матеріалу, в Україні було закладено 934 га ягідних культур.

Згідно з вищезазначеною програмою у розрізі ягідних культур було висаджено:

– Суниці садової – 178 га

– Малини – 86 га

– Ожини – 14 га

– Лохини – 512 га

– Чорної смородини – 52 га

– Аґрусу – 3 га

– Червоної смородини – 47 га

– Жимолості – 40 га

Згідно з механізмом програми, спрямованої на підтримку садівництва, українським ягідникам компенсувалося до 80% вартості саджанців, але в межах нормативів, визначених Наказом Мінагрополітики України № 151 від 20.03.2018 «Про затвердження нормативів, у межах яких проводиться компенсація у виноградарстві, садівництві і хмелярстві, форм звітності та переліку обладнання, механізмів і техніки».

Як зазначає засновник одного з провідних українських розплідників ягідних культур «ФруТек» Олег Босий, фермерам, які вирощують ягоди, держава компенсує витрати на посадковий матеріал, вирощений українськими розплідниками, так і витрати на імпортні саджанці, ввезені легально.

Обов’язковою умовою для отримання фермером компенсації за даною програмою є наявність саджанців ягідних культур придбаного ним сорту в Держреєстрі сортів рослин, дозволених для вирощування в Україні. Крім того, постачальник саджанців повинен мати право на вирощування/продаж посадкового матеріалу того чи іншого сорту.

Іншими словами, компенсацію садивного матеріалу можуть отримати тільки ті виробники, які використовують легальні сорти і сертифіковані саджанці. Саме тому, в разі звернення за компенсацією, необхідно надати сертифікати, що підтверджують сортові та товарні якості саджанців (для вітчизняного матеріалу) або копію фітосанітарного сертифіката та сертифіката якості/відповідності (для імпортованого матеріалу).

 

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-fermeram-kompensuvatymut-vartist-sadzhenciv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати