Tempo950x100

Tempo300x100

Як фермерам захистити свій прибуток

Як фермерам захистити свій прибуток

Упродовж жовтня в Україні переважала дуже тепла для середини осені із дефіцитом опадів на більшій частині території погода. Внаслідок чого у багатьох областях складалися несприятливі агрометеорологічні умови для початкового росту і розвитку озимих культур під урожай 2020 року, повідомили в Укргідрометеоцентрі.

«Майже на половині запланованих площ завершення сівби озимих відбувалося в сухий ґрунт, або в ґрунт із недостатніми для проростання зерна та появи сходів запасами вологи. Для початкових етапів росту та розвитку озимих культур на багатьох площах центральних, північних та місцями західних областей умови виявилися критичними, відбувалася затримка проростання зерна, сходи на ранніх посівах формувалися нерівномірні, плямисті, не утворювалися вузлові корені. Через дефіцит вологи у ґрунті на більшості засіяних площ рослини відставали у розвитку порівняно із середніми багаторічними показниками на 1–2 тижні», – підкреслили в Укргідрометеоцентрі.

«Враховуючи нетипові погодні умови, які ми спостерігали в жовтні та на початку листопада, затяжна засуха та той факт, що майже 40% від запланованих площ  під озимими були засіяні в занадто пізні терміни, стан посівів викликає неабияке занепокоєння у вітчизняних аграріїв. Адже часто сільгоспвиробники зіштовхуються з реаліями, які важко контролювати, проте, які однозначно впливають на врожайність та дохідність. Клімат змінюється, і це той фактор, який продовжить проявляти себе найближчі десятиріччя. Тож ефективність роботи аграріїв напряму залежатиме від того, як вони до цього пристосуються. Зі зміною погодних умов українські фермери починають проявляти все більший інтерес до агрострахування задля зниження ризиків у своїй роботі», – зазначає директор з інновацій та розвитку “Аграрної Агенції АГРОС“,  експерт страхового ринку Володимир Юдін.

За його словами, аналіз показників попередніх років свідчить, що беззаперечним лідером з точки зору популярності в агропідприємств лишаються договори страхування посівів від повної загибелі на період перезимівлі. Торік найбільш розповсюдженими на ринку страхування аграрних ризиків стали договори страхування врожаю від повної загибелі, а також страхування ризиків весняних заморозків — 40% загальної кількості страхових договорів.

Читайте також: Поле без поліса: чому аграрії не страхують свої ризики?

Найбільшим ризиком для посівів в осінньо-зимовий період є зниження температури нижче критичних показників. Але його вплив на стан озимих культур помітний лише після відновлення вегетації навесні. Точніше, лише навесні можна буде помітити, що вегетація не відновилася. І це не єдина небезпека, що загрожує посівам. Весною також поширені пізні заморозки, вимокання та розвиток хвороб рослин.

Сьогодні фермери на ринку страхових послуг можуть обрати для себе найоптимальнішу страхову програму для озимих культур, застрахувавши врожаї озимої пшениці, жита, тритикале, ячменю, ріпаку від будь-яких погодних явищ, які можуть привести до невідновлення вегетації навесні та від весняних заморозків. Страхування посівів від загибелі передбачає відшкодування витрат, понесених на кожен гектар, на якому озимі не відновили вегетацію навесні. 

«Розрізняють договори страхування від повної та часткової загибелі. Страховий період починається з моменту підписання договору страхування і триває до травня. Вартість страхового полісу залежить від культури, регіону, розміру франшизи та інших факторів. Дорожче застрахувати ті культури, які є більш вразливими до негоди, а у тих регіонах, де негода зазвичай трапляється частіше, ціна страхування буде вищою. Також, за погодженням зі страховою компанією, фермери можуть розподілити потерпілі поля навесні на дві частини: для отримання відшкодування згідно однієї частини і для збереження іншої під урожай озимих. Саме тому, аграріям, щоб компенсувати можливі збитки, необхідно  вже сьогодні подбати про фінансову стабільність свого бізнесу, завчасно застрахувавши свої посіви», – зауважує Володимир Юдін.

Експерт радить фермерам не оцінювати загальні витрати на страхування, а розподіляти витрати з розрахунку на застраховану площу. Таким чином, виходить, що на період перезимівлі страхування посівів озимих пшениці, ячменю, жита коштуватиме орієнтовно 125-210 грн за 1 га.

« Враховуючи всі потреби вітчизняних сільгоспвиробників, “Аграрна Агенція АГРОС” розробляє страхові продукти, які доступні, зрозумілі та цікаві для аграріїв. Ми працюємо з надійними страховими компаніями, обговорюємо з фермерами всі умови договору агрострахування та мінімізуємо вплив згубних ризиків на майбутній врожай. Нам важливо пояснити аграрію, як працює конкретний страховий продукт. І якщо наш клієнт стикається зі страховим випадком, то все робимо для того, щоб він отримав відшкодування збитків.

У сучасних реаліях сільгоспвиробники зіштовхуються з багатьма факторами ризику, основними з яких є погодні умови. Агрострахування дає їм упевненість в інвестиціях. Світовий досвід показує, що система сільськогосподарського страхування працює, – а значить, і сільське господарство в Україні, яке вийшло сьогодні вже на зовсім інший рівень, ніж ще 10 років тому, має отримати гідний захист. В сучасному АПК управління ризиками – невід’ємна частина планування виробництва. І агрострахування – необхідний інструмент», – підкреслює Володимир Юдін.

Довідка:
Агентство Агрос спеціалізується на одному з найскладніших видів страхування – агрострахуванні. Для українських агровиробників розроблені різні програми страхування сільськогосподарських культур, які включають в себе як страхування від окремих погодних ризиків, так і страхування комплексу таких ризиків.
Контактні телефони: 0503386703

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-fermeram-zahystyty-svij-prybutok
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати