Tempo950x100

Tempo300x100

Як фермеру заробити на вирощуванні ріпи

Як фермеру заробити на вирощуванні ріпи

Про це повідомив фермер Володимир Величко із Кіровоградщини, пише kurkul.com.

«Спочатку ріпу вирощував для себе. Зайву віддавав знайомим, потім попробував продати. Торік уже засіяв нею 40 соток городу. Якщо немає досвіду, то ця справа затратна. Тому читав книжки з агрохімії. Невдачі були через посуху, блішок та погані сходи насіння», — розповідає фермер.

Спочатку чоловік купував насіння невеликими пачками, але це було невигідно. Почав шукати більші упаковки. Замовляв інтернеті німецьке, французьке, російське насіння.

«Витрачав по 1 тис. грн/кг. Обирав не пізні, а середньостиглі сорти. Потім залишив 15 соток із невикопаною ріпою. Вона зиму сидить у землі, а на весну дає насіння. Маю тепер своє. Надійно та вигідно», — ділиться досвідом Володимир Величко.

Чоловік не застосовує добрив, тільки сіє сидерати — в основному ячмінь. Скошує його на сіно, землю передисковує та сіє ріпу сівалкою для буряків.

Урожай ріпи фермер збирає у грудні, коли випаде перший сніг. Вона тоді краще зберігається і має кращий смак. Культура витримує морози до -5 градусів.

«Зібрав 1,5 т урожаю вручну, мотоблоком. Із сотки — 200 кг. Продавав через інтернет та соцмережі. Ціну виставляв орієнтуючись на вартість редьки Дайкон. Вона з ріпою входить до одного сімейства. Замовникам пересилав Новою поштою. Маю вже людей, які купили цього року ріпу і готові купити наступного таку ж велику партію», — пишається досягненнями Володимир Величко.

Для збуту більшої кількості продукції, переймає досвід у місцевих фермерів, що вирощують овочі борщового набору. Вони ходові.

«Ріпу обирають люди, які дотримуються здорового способу життя. Це більш нішевий товар, але попит є», — розповідає фермер.

Зароблені на ріпі гроші, чоловік уклав у розвиток бізнесу. Цього року планує засадити нею 1,5 га. Для цього треба купити трактор. Вживаний можна придбати за 70 тис. грн. Стільки ж треба на сівалку.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-fermeru-zarobyty-na-vyroshchuvanni-ripy
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати