Tempo950x100

Tempo300x100

Як ідеально поєднати нішеві й основні культури

Як ідеально поєднати нішеві й основні культури

Водночас поступове розширення їх виробництва дозволить як невеликим фермерським господарствам, так й агрохолдингам диверсифікувати джерела отримання доходів, пише AgroTimes.

Також нішеві культури можуть стати вирішенням проблем дотримання сівозміни та виснаження ґрунтів, що виникають через перенасиченість їх кількома основними сільськогосподарськими культурами.

Так, сорго, експортні ціни на яке зіставні із цінами пшениці або ячменю, може виступати ефективним замінником поширеніших культур.

Сорго можна з високою ефективністю виробляти в південних регіонах України, адже воно має високу стійкість до посушливих умов і солоності ґрунтів. Рентабельність виробництва цієї культури може варіюватися від 10–20% до 40–50% в окремих господарствах.

Досить поширеною є думка, що властивості сорго в майбутньому можуть зумовити його вихід із категорії нішевих і здобуття позиції однієї з основних експортних культур в Україні, зокрема, в сегменті фуражних зернових.

Іншим вдалим прикладом у цьому контексті може стати льон. Високий експортний потенціал, а також економічність вирощування в поєднанні з високою його цінністю як попередника дозволяють розраховувати на збільшення популярності льону серед вітчизняних  агровиробників.

Враховуючи домінування соняшнику в сегменті олійних культур, раціональним рішенням відновлення родючості ґрунтів є використання гірчиці як сівозмінника. Гірчиця добре росте навіть після соняшнику, а її насіння має високий попит у країнах Європи, наприклад Німеччині. До того ж вартість тонни такої продукції може сягати $600.

Зважаючи на невисокі обсяги виробництва, світові ціни на нішеві культури підтримуються на вищому рівні. Для деяких нішевих зернових, наприклад, сорго чи проса, рівень експортних цін є зіставним із цінами для пшениці, кукурудзи або ячменю, а олійний льон, гірчиця, гречка та деякі інші нішеві є значно дорожчими.

Середні ціни експорту деяких нішевих сільгоспкультур з України, $/тонна

 

 

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-idealno-poyednaty-nishevi-j-osnovni-kultury
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    19 Березня

    В Україні посилили вимоги до якості м’яса, молочних продуктів та ковбасних виробів, які постачатимуться для ЗСУ

    Чехія пропонує ЄС заборонити імпорт російського та білоруського зерна

    Супермаркети показали, як змінилися ціни на рис, макарони та борошно у березні

    Український ринок масла вже не залежить від імпорту

    На частку українського транзитного зерна у Польщі припадає 10% – польські ЗМІ

    Ціни на українську соняшникову олію в портах досягли максимуму від початку сезону

    Ціни на м’ясо в Україні: скільки коштують курятина та свинина

    Бізнес зазнає збитків: затримки швидкопсувних товарів на кордоні збільшились до 7 діб

    18 Березня

    Майже 25 млн гривень виплатили 5 господарствам на сади і теплиці

    На Донеччині посівні площі після 24 лютого 2022 року зменшилася втричі

    БІЛЬШЕ НОВИН