Tempo950x100

Tempo300x100

Як корову назвеш, так вона і доїтиметься

Як корову назвеш, так вона і доїтиметься

На жаль, не такі вже й рідкісні випадки, коли прізвиська даються без всякої системи і часто навіть не зоотехніками, а телятницями й ыншим персоналом. Так з’являються в стадах по 3-4, а іноді і більше, Нічек, Циганок, Рудих. З’являються і всякі неблагозвучні імена, як Спекулянтка, Дурепа, Грязнуля або бик Бандит, і просто неприпустимі, як Делегат і Делегатка.

Які ж вимоги до імен тварин висувалися раніше?

1. Прізвиська повинні бути короткими і чіткими. Рекомендується кожне ім’я перевірити «на голос», наскільки добре воно чується, наскільки є звучним. Адже на ім’я кличуть, гукають, звуть корову на пасовищі і в корівнику, і, вимовляючи прізвисько, працівник веде з коровою розмову «по душам».
2. Прізвисько повинне мати смислове значення, ув’язуватися з яким-то поняттям і за можливості простим. Часто зоотехніки, особливо молоді, придумують надто складні імена, які, як правило, не прищеплюються. Одну корову, названу зоотехніком Стилістика, тваринники звали просто Стелька.
3. Прізвисько має бути культурним, не ганьбить тварин (як і тваринників – їх хрещених батьків). Неприпустимо називати корову Бацила чи Бактерія, Психопатка, Беліберда або Нахаба. Недобре звучать, здавалося б, прості клички, як Цебер. Адже бувають ще й гірші.
4. Недозволені прізвиська, утворені від людських імен, як наприклад Машка, Сашко, Борька.
5. Заборонено давати прізвиська з політичним відтінком і пов’язувати з назвою народності. Не можна, наприклад, назвати корову Монголка, Англійка, Американка або бика Іспанець, Француз.

Немає потреби вигадувати нові слова, або користуватися дитячим лексиконом, або, що зовсім погано, жаргоном. Мова назв обов’язково повинен бути літературною. Допустимі і подвійні клички, якщо вони достатньо красиві і милозвучні. Так, в історії стада племзаводу «Ніконовське» була корова з прізвиськом Зой-Зоря (удій близько 7 тис. кг); і зрозуміло, що не любити корову з таким поетичним ім’ям просто неможливо.

Перегляди: 449
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-korovu-nazvesh-tak-vona-i-doyitymetsya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
1
Нічого сказати