Tempo950x100

Tempo300x100

Як обрати якісне і безпечне морозиво

Як обрати якісне і безпечне морозиво

Найпопулярніший десерт серед дорослих і дітей влітку — морозиво. Спекотної пори року цей продукт продається майже на кожному кутку. В асортименті морозиво на вагу або ж фасоване з різноманітними смаками, а найголовніше різним складом. Саме склад є основною характеристикою на яку слід звернути увагу в першу чергу при виборі морозива.

На сьогоднішній день в Україні морозиво виготовляється за трьома стандартами: ДСТУ 4733 — морозиво з молочними жирами, ДСТУ 4734 — плодово-ягідне морозиво і ДСТУ 4735 — морозиво, що містить рослинні жири.

«До складу морозива можуть входити вершки, масло вершкове, сухе молоко, тобто ті складові, що виробляються із коров’ячого молока. До морозива, яке містить рослинні жири інгредієнти тваринного походження замінюються рослинними. А плодове-ягідне виготовляється на основі фруктових соків, п’юре та такого іншого», — розповідає Олена Жупінас, керівник проекту АВМ «Гуртовий збут молока».

Провідні виробники морозива вказують на етикетках склад продукту, тому кожен споживач перед тим, як купити порцію морозива повинен прочитати, який у нього склад і зробити для себе вибір, зазначає фахівець.

Також покупець морозива повинен впевнитися, що продукт за час транспортування і зберігання не змінив своєї форми. Тому при покупці звертайте увагу на цілісність упакування та на форму товару.

«Якщо морозиво пройшло відтаювання, а потім знову заморожування, воно є небезпечним для вживання», — зазначає експерт.

Особливої уваги потребує морозиво, яке фасується в місті продажу. Ще більш небезпечним є так зване, м’яке морозиво, яке виготовляють з молочної суміші відразу перед вживанням. Споживач не може бути впевненим у тому чи дотримувалися всі умови зберігання тієї суміші з якої зроблене м’яке морозиво, чи були дотримані санітарно-гігієнічні умови при митті обладнання і таке інше. В такому випадку зростає ризик зараження кишковими хворобами.

«Морозиво, яке виготовляється на спеціалізованих підприємствах проходить постійний контроль під час його виготовлення, тому воно є більш безпечним для споживання ніж м’яке морозиво із, так званих, ларьків. Саме до нього варто відноситись з обережністю, бо тут виникають питання не тільки стосовно якості, але і безпечності», — зазначає Олена Жупінас.

Таке морозиво — це суміш, яка не проходить глибокої заморозки. Сумніви можуть бути у тому, чи не залишилась ця суміш із попереднього дня, пояснює експерт.
Тому якщо обирати між морозивом від фабрики і м’яким морозивом із ларька, то звичайно краще придбати перше.

Колір справжнього пломбіру має бути молочний або вершковий. Ненатуральні яскраві кольори є ознакою наявності хімії у морозиві.

На сьогодні якісне морозиво не дешевий продукт, тому ціна також є показником якості. Проте не завжди, інколи недобросовісні виробники та продавці видають неякісний товар за якісний. Не варто купувати морозиво сумнівних торгівельних марок, тільки відомих і перевірених.

Для дитини краще обрати морозиво із позначкою ДСТУ 4733. Також слід звернути увагу на домішки, краще купувати пломбір із натуральними наповнювачами, зокрема, курагою, родзинками, горіхами і таким іншим. Уникайте у складі барвників і ароматизаторів.

«При виготовленні дитячого морозива виробник бере на себе зобов’язання, що склад такого морозива більш якісний і безпечний. Для дитячого харчування використовується молоко тільки екстра ґатунку. Проте напис „дитяче“ більше маркетинговий хід ніж ознака якості», — вважає Олена Жупінас.

Джерело: milkUa.Info

Перегляди: 34
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-obraty-yakisne-i-bezpechne-morozyvo
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати