Як обрати якісне масло

Як обрати якісне масло

Згідно ДСТУ 4399:2005 масло (вершкове) виробляють з вершків та (або) продуктів переробляння молока, яке має специфічний притаманний йому смак, запах та пластичну консистенцію за температури (12 ± 2) °С, з вмістом молочного жиру не меншим ніж 61,5%, що становить однорідну емульсію типу «вода в жирі».

Часто обгортка масла може ввести покупця в оману. Попри те, що згідно із законодавством на упаковках спредів та жирових сумішей заборонено вживати назву «масло», деякі недобросовісні виробники цього не дотримуються.

Перед тим, як придбати масло уважно прочитайте склад, справжнє виготовляють винятково з вершків і цільного молока. Всі інші вершково-рослинні продукти мають містити на упаковці співвідношення рослинного та молочного жиру, наприклад, спред.

Спред згідно ДСТУ 4445:2005 — це харчовий жировий продукт (емульсія типу «вода в жирі»), який складається з молочного та рослинного жиру з масовою часткою загального жиру від 50% до 85% і в якому частка молочного жиру не менша ніж 25% від загального жиру, із щільною або м’якою консистенцією з (без) додавання харчових добавок, наповнювачів та вітамінів.
«Стосовно обох продуктів не можна бути категоричними, вони мають право на життя. Для щоденного споживання краще підходить масло вершкове, а для випічки можна використовувати і рослинно-вершкове. Головна задача споживача — обрати безпечний і якісний продукт перевіреного виробника», — зазначає Олена Жупінас, розповідає Олена Жупінас, керівник проекту АВМ «Гуртовий збут молока».

В Україні цінова політика не завжди відповідає якості продукту. Недобросовісні виробники та продавці фальсифікуючи масло, яке не на 100% складається із молочного жиру, продають його практично по ціні натурального, зауважує експерт.

Згідно нормативних документів масло, залежно від масової частки жиру, поділяють на: масло солодковершкове, вершкове масло (селянське), вершкове масло (бутербродне), топлене масло.

«Наприклад, в Європі, все масло жирністю тільки 82,5%. Все інше — це комбіновані продукти, до складу яких входять різні види жирів, окрім тваринного походження. Такий продукт в Україні називають спредом. Також зустрічається маргарин — на основі тільки рослинної олії. Ті нації, які дійсно слідкують за своїм здоров’ям споживають дійсно вершкове масло, але у малій кількості», — розповідає Олена Жупінас.

Навколо вершкового масла існує багато міфів і домислів, деякі із них:

вершкове масло шкідливе через наявність в ньому холестерину;
«Його треба споживати, але не треба зловживати. Добова норма — не більше 20 г. І в такому випадку краще все-таки купити натуральне вершкове масло. В певних кількостях холестерин не просто корисний для здоров’я, але й необхідний для нормального функціонування людського організму. Воно сприяє поліпшенню мозкової діяльності, позитивно впливає на стан шкіри, волосся, нігтів і шлунково-кишкового тракту», — коментує Олена Жупінас.

 жирність масла свідчить про якість продукту;
«Жирність і якість це різні понятт. Якість — це показник з чого зроблене, а жирність — це показник вмісту жиру і води у продукті. Згідно нормативних документів в Україні масло може бути 82,5%, 72,5% і 63%. Також варто зауважити, що воно не може бути знежиреним або дієтичним, якщо у ньому менше 60% жирності, то це не масло», — розповідає експерт.

«Державна споживча служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів не має широких повноважень, щоб закрити завод на якому фальсифікують продукти. Для цього необхідна критична маса скарг. Це складна процедура і вона не є швидкодієвою», — зазначає фахівець.

Обираючи безпечний і якісний продукт сподіватися варто на свою уважність.

Найпростішими способами при покупці масла у магазині є концентрація уваги на ціні продукту, на жирності, на назві на упаковці «масло», прочитайте склад (має бути тільки два інгредієнті вершки і молоко), також має бути вказане ДСТУ 4399:2005. Також зверніть увагу на корлір і запах масла.

Джерело: milkua.info

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-obraty-yakisne-maslo
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати