Tempo950x100

Tempo300x100

Як обрати якісне насіння

Як обрати якісне насіння

Однак під час вибору варто пам’ятати, що на ринку чимало неякісного насіння. Придбавши такий посівний матеріал, господарі ризикують не тільки майбутнім урожаєм і красою клумб, а й здоров’ям свого саду та городу. Адже з неякісним насінням у ґрунт можуть потрапити і хвороби рослин, від яких позбутися буде непросто.

Щоб ваш час, сили та гроші не були витрачені даремно, будьте пильними та зверніть увагу на кілька порад:

– не купуйте насіння невідомих виробників – обирайте фірму, що дорожить своєю репутацією;

– відмовтеся від придбання насіння на стихійних ринках, робіть це тільки в спеціалізованих магазинах.

Як зорієнтуватися серед ряду яскравих упаковок, на що саме необхідно звернути увагу?

Насамперед пакет з насінням, яке ви маєте намір придбати, повинен бути з міцного якісного паперу та мати охайну склейку та чіткий текст. Пам’ятайте, що якість насіння не залежить від яскравості картинки чи вишуканості назви на упаковці.

Вас має насторожити відсутність на пакеті наступної інформації: про виробника насіння – назви країни, фірми, підприємця тощо; назви і товарного знаку, юридичної адреси, де пакувалося насіння; даних про культуру, сорт (гібрид); масу (грами) або кількість насінин в пакеті; номер насіннєвої партії; рік урожаю; схожість; документ на насіння (назва, №); короткої інформації про культуру (опис сорту чи гібриду, поради щодо вирощування).

Також варто перевірити в продавця наявність супровідних документів, що засвідчують сортові та посівні якості партій насіння, – довідок про сортові та посівні якості насіння відповідно до ДСТУ 6006:2008. Супровідні документи повинні зберігатися за місцем здійснення торгівлі та надаватися споживачеві на його вимогу.

Рекомендуємо зберігати розрахунковий документ (фіскальний чек) на придбаний товар та упаковки з-під використаного насіння (важливо при розкритті упаковки не пошкодити місце, на якому вказаний номер партії). Маючи їх, можна відстоювати свої права споживача у разі придбання неякісного насіння.

Джерело: прес-служба Держпродспоживслужби

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-obraty-yakisne-nasinnya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати