Tempo950x100

Tempo300x100

Як оформити право власності на пай?

Як оформити право власності на пай?

Право на земельний пай засвідчується сертифікатом на право на земельну частку (пай). Як оформити право власності на пай, розповів Аgroportal.ua керуючий партнер Alexandrov & Partners Дмитро Александров.

Щоб отримати земельний пай у спадок, спадкоємцям необхідно протягом шести місяців з дня відкриття спадщини звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини. В Україні спадкування є універсальним і діє за принципом «все або нічого». Тобто в разі прийняття спадщини приймаються всі існуючі права і обов’язки померлої особи. Право власності на пай переходить до спадкоємців на загальних підставах.

У разі неприйняття спадщини в межах певного терміну спадкоємці вважаються такими, які пропустили строк його прийняття. Відновити даний термін можливо лише в судовому порядку і в разі визнання судом поважними причин такого пропуску. Якщо спадкоємець проживав зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, він вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом шести місяців не повідомить нотаріуса про відмову від спадкування.

До заяви на прийняття спадщини спадкоємцям необхідно додати такі документи: документ, що засвідчує право власності спадкодавця на земельний пай (сертифікат на право на земельну частку (пай) єдиного зразка); свідоцтво про смерть спадкодавця; заповіт або документи, які є доказом родинних відносин із спадкодавцем; паспорт та ідентифікаційний код спадкоємця; документи, що підтверджують місце відкриття спадщини (довідка житлово-експлуатаційної організації, довідка правління житлово-будівельного кооперативу про реєстрацію (постійне місце проживання) спадкодавця; запис в будинковій книзі про реєстрацію (постійне місце проживання) спадкодавця, довідка адресного бюро, довідка райвійськкомату про те, що спадкодавець до призову на військову службу проживав за відповідною адресою).

У разі відсутності у спадкоємців документів, що підтверджують місце відкриття спадщини, нотаріус роз’яснює спадкоємцям їх право на звернення до суду із заявою про встановлення місця відкриття спадщини. У такому випадку місце відкриття спадщини підтверджується копією рішення суду, яке набрало законної сили.

При наявності в спадковій справі всіх необхідних документів нотаріус видає спадкоємцям свідоцтво про право на спадщину. Саме цей документ надасть спадкоємцям право розпоряджатися успадкованим майном, зокрема, здавати пай в оренду сільськогосподарському підприємству.

На підставі зазначеного свідоцтва спадкоємець за бажанням має можливість у визначеному законодавством порядку виділити земельну ділянку в натурі і оформити державний акт на право приватної власності.

У разі відсутності у спадкоємців документів, необхідних для прийняття спадщини, потрібно звернутися до місцевого суду з позовом про визнання права на земельний пай в порядку спадкування.

У разі, якщо померла особа не залишила заповіту, в якому особисто визначило спадкоємців, то спадкоємцями в рівних частках вважаються родичі першої черги. Якщо таких немає, право на спадкування отримують родичі ближчого ступеня споріднення.

Варто пам’ятати, що в разі спадкування за заповітом малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них при спадкуванні за законом (обов’язкова частка).

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-oformyty-pravo-vlasnosti-na-paj
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати