Tempo950x100

Tempo300x100

Як орендувати землю онлайн

Як орендувати землю онлайн

БізнесЦензор аналізував, як буде працювати ця система.

Земельні аукціони традиційного формату продовжують діяти до внесення змін у Земельний кодекс. Електронний аукціон поки що функціонує як пілотний проект.

Що таке OpenMarket

Держпідприємство “СЕТАМ”” – найбільша система електронних торгів арештованим майном, яка працює в Україні з 2015 року.

У 2017 році “СЕТАМ” презентувало OpenMarket – перший в світі аукціон на технології Blockchain.

Це означає, що кожна ставка відразу потрапляє в блокчейн і ніхто не може її змінити або видалити. Поряд з кожною ставкою розташований хеш-код, за яким можна переглянути всю інформацію по конкретному аукціону на сайті.

OpenMarket був створений Мін’юстом спільно з Держагентством з питань електронного урядування, Фондом Східна Європа та блокчейн-компанією BitFury Group.

На OpenMarket проходять аукціони з продажу нерухомості, транспорту, електроніки, одягу, товарів для дому, коштовностей, а також непрофільних і неліквідних активів органів місцевого самоврядування.

З 2016-го року на OpenMarket продаються заарештовані земельні ділянки, в тому числі сільськогосподарського призначення, на які не розповсюджується мораторій. Під мораторій не потрапляють приватні наділи, ділянки під індивідуальне садівництво, сіножаті, частина земель для особистого підсобного господарства. Такі землі не заборонено продавати або змінювати їх цільове призначення.

Де будуть проходити електронні земельні торги

Електронні земельні торги будуть проходити в онлайн-системі OpenMarket.Land, яку презентували у вересні 2018. На даний момент на майданчику вже зареєстровані перші лоти.

[[{“fid”:”529852″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”1″}}]]

Це права оренди на 10 земельних ділянок державної власності загальною площею 210 гектарів. По дві ділянки розташовані в Кіровоградській, Одеській, Сумській, Львівській та Чернігівській областях.

Згідно з умовами, торги можуть відбутися не раніше, ніж через 30 днів після експозиції лотів. Перші торги за цим ділянкам пройдуть 18 жовтня.

Електронний аукціон з продажу прав оренди державної землі – це пілотний проект. Якщо перші торги пройдуть успішно, то це буде означати масштабування системи.

Зокрема, може з’явитися можливість реалізовувати права оренди на приватну землю через аукціон. Так, власники паїв зможуть не тільки продати права оренди на свій пай, але і стежити за актуальними цінами на схожі наділи.

Передбачається, що в разі зняття мораторію та відкриття ринку землі в Україні, OpenMarket може стати майданчиком для купівлі-продажу сільськогосподарських земель через аукціон.

У “СЕТАМ” і Держгеокадастрі стверджують, що завдяки використанню технології Blockchain, при продажу прав оренди землі виключаються будь-які корупційні ризики. За прогнозами уряду, через півтора року надходження коштів до місцевих бюджетів від передачі державної землі в оренду перевищить 1 млрд грн.

Як орендувати землю через електронний аукціон

Взяти участь в аукціоні та придбати права оренди на державні землі може кожен бажаючий. Для іноземних інвесторів обмежень також немає.

Щоб прийняти участь в аукціоні, необхідно зареєструватися на OpenMarket.Land. Для цього потрібно надати інформацію про себе і прикріпити документи, які підтверджують особу. Система надішле вам на електронну адресу лист з посиланням на активацію облікового запису.

Як подати заявку на участь у торгах? Для початку вам необхідно мати електронний цифровий підпис. Його можна отримати в спеціальних акредитованих “Центрах сертифікації ключів”. Далі, в потрібному аукціоні необхідно перейти на вкладку “Заявки на участь у торгах” і натиснути “Подати заявку”.

Як взяти участь в аукціоні? Після подачі заявки буде доступна квитанція на оплату гарантійного внеску. У характеристиці лота є реквізити рахунку для сплати реєстраційних внесків.

Гарантійний внесок – застава, яку вносять учасники, щоб підтвердити виконання зобов’язань торгів. Вноситься в розмірі 5% від стартового розміру річної плати за оренду ділянки.

Після своєчасної оплати всіх рахунків, виконавець перевірить ваші документи. Якщо всі умови виконані, то статус “Очікує підтвердження” зміниться на “Підтверджений”.

Як зробити ставку? В розділі особистого кабінету “Хід торгів” ви зможете переглянути активні електронні торги, в яких будете приймати участь. Цінова пропозиція подається через веб-сайт електронних торгів з підвищенням ставки.

Перша цінова пропозиція може дорівнювати ціні лота. Кожна наступна ціна повинна бути вищою за попередню. Для подання цінової пропозиції, потрібно натиснути кнопку “Зробити ставку”.

Інформація про хід торгів буде оновлюватися відразу після внесення одним з учасників наступної цінової пропозиції. Про нову ціну повідомляється всім учасникам. Переможцем стане учасник, який подасть найбільшу цінову пропозицію.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-orenduvaty-zemlyu-onlajn
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати