Як отримати 3 тонни горіха з 1 га без зайвих зусиль

Як отримати 3 тонни горіха з 1 га без зайвих зусиль

Про це повідомляє економіст інвестиційного департаменту ФАО Андрій Ярмак.

Після відвідування американських садів волоського горіха експерт зробив такі висновки:

1. Обрізування – це ворог саду волоського горіха.

2. Експериментальний сад без обрізування дав 3 тонни з гектара горіха. «Ну добре, в перший рік різали – залишили лідера, тому правильно називати «мінімальне обрізування» або формування крони, але все-таки…» – уточнює Андрій Ярмак.

3. Економія виявилася колосальною насамперед у затратах на робочу силу: просто немає обрізування і обрізувачів. «У принципі в саду взагалі немає ручної праці тепер», – наголошує експерт.

4. Завдяки відсутності обрізування сад швидше вступив у плодоношення і давав вищий урожай до виходу на повну врожайність, яка виявилася порівнянною з тим, що отримують у садах з інтенсивним обрізуванням. Якщо врахувати економію в затратах, то такий підхід «забезпечує швидше повернення на вкладені кошти! Ну і загальна сума повернення вища».

5. Інші цікаві особливості: зрошення – спринклери замість крапельного. Взагалі дуже багато використовують різних сенсорів для контролю за зрошенням.

6. Органічний горіх у США практично ніхто не вирощує. Запитання про це викликало подив американських горіхівників. Вони стверджують, що дуже складно забезпечити необхідний обсяг азоту.

7. Холодні ночі – гарантія високих врожаїв. Садівники США кажуть, що могли б отримувати понад 7–8 т з 1 га, якби ночі були ще прохолоднішими. Але волоський горіх вирощують саме там, де вже є нічна прохолода.

8. Схема загущеної  посадки не вітається.

«Але фермерам потрібно скоріше повертати кредити. Це створює проблеми після 14–15 років, оскільки тоді складніше контролювати шкідників і хвороби, знижується продуктивність, але це окупається вищою продуктивністю в перші 10 років», – пояснює Андрій Ярмак.

Джерело: agrarii-razom.com.ua

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/yak-otrymaty-3-tonny-horiha-z-1-ha-bez-zajvyh-zusyl
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати